Volledig scherm
© GettyImages

Dit zijn de duurste en goedkoopste gemeenten in deze regio om te trouwen

InfographicENSCHEDE - Goedkoop trouwen is populair in Twente. Het voordelige jawoord is zelfs zo populair, dat er in Hengelo en Enschede zelfs wachtlijsten zijn ontstaan voor gratis trouwen. Maar waar in Twente en de Achterhoek kun je de duurste én goedkoopste ceremonie krijgen?

Een overzicht van de drie duurste en drie goedkoopste gemeenten in Twente en de Achterhoek in het verspreidingsgebied van De Twentsche Courant Tubantia in verschillende categorieën, voor een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Goedkoopst

De goedkoopste voltrekking (buiten het gratis huwelijk) in een gemeentehuis in in Aalten. Van maandag tot en met donderdag kan er - heel sober - voor €90 euro getrouwd worden. Daar mogen tien mensen, inclusief bruidspaar, bij aanwezig zijn.

De gemeente Berkelland is ook voordelig. Het 'flitshuwelijk' - een plechtigheid van tien minuten - kost op dinsdag en woensdag €101,40 euro.

In de gemeente Hof van Twente is er het 'Hof-huwelijk', op donderdagmiddag. Die is vergelijkbaar met de goedkope alternatieven in Aalten en Berkelland en kost €142,40 euro.

Duurste op een buitenlocatie:

De hoogste leges voor een buitenlocatie, op een doordeweekse dag:

Berkelland: €574,25 euro.

Haaksbergen: €523 euro.

Enschede: €478,60 euro.

Goedkoopst op een buitenlocatie:

De laagste leges voor een buitenlocatie, op een doordeweekse dag (zonder kosten van de locatie zelf):

Wierden: €214,75 euro.

Hellendoorn: €244 euro.

Hof van Twente: €263,45 euro.

De duurste momenten in het weekeinde:

Wie in het weekend wil trouwen is in de gemeente Winterswijk het duurst uit. Wie voor 10.00 uur of na 16.00 uur wil trouwen op een zondag in het gemeentehuis, moet €1600 euro betalen. Tussen 10.00 en 16.00 uur is het de helft goedkoper.*

Ook Oldenzaal is aan de prijs. Een trouwerij kost op zondag €1450 euro.

Nog een keer Winterswijk. Op zaterdag kost in die gemeente het jawoord voor 10.00 uur of na 16.00 uur €1400 euro. Iets goedkoper dan op een zondag

Gratis trouwen

Iedere gemeente bepaalt zelf wanneer stellen de mogelijkheid hebben om gratis te trouwen. In de veertien Twentse en vier Achterhoekse gemeenten in het verspreidingsgebied van deze krant zijn de maandag- en dinsdagochtend de populairste momenten. 

Drie gemeenten bieden een gratis huwelijk ook op woensdag aan. Alleen in Hengelo is er ook een mogelijkheid op donderdag.

* niet iedere gemeente biedt de mogelijkheid om op zondag in het gemeentehuis te trouwen