Volledig scherm
Han Ten Broeke (rechts) krijgt eerste exemplaar van het boek van Ton Schulten en pater Anselm Grün. © Lucien Baard

Drukke presentatie van nieuw boek Ton Schulten met pater Anselm Grün

OOTMARSUM - Het Geheim van de Weg. Dat is de titel van het nieuwe boek van kunstenaar Ton Schulten en pater Anselm Grün. Zaterdag gaven zij in de mooie H.H. Simon en Judaskerk in Ootmarsum het eerste exemplaar aan Tweede Kamerlid Han ten Broeke. Een paar honderd belangstellenden kwamen op de presentatie af.

De Benedictijner monnik leeft in de Abdij van Münsterschwarzach; zijn boeken hebben een oplage van wel 14 miljoen bereikt en worden over de hele wereld gelezen. Twee jaar geleden bracht Grün met de Ootmarsumse kunstenaar ook al een boek uit. Maar zocht de pater voor het eerste boek nog bestaande teksten bij de kunstwerken. Nu schreef hij bij elk kunstwerk een passende nieuwe tekst.

Helende werken
Grün vertelde in de volle kerk wat het werk van Schulten voor hem betekent. “Het geeft me een gevoel van hoop. Ton schildert niet de wereld zoals die op het eerste gezicht is. Hij kijkt dieper. Elk uur van de dag heeft een eigen kwaliteit. Elk seizoen heeft z’n eigen kwaliteit. Dat mooie zie je in elk landschap van Schulten terug. Je ziet de schoonheid van de wereld. Je ziet hoop, Zijn werken zijn helend. Maar kijk vooral zelf…”

Mildheid
Han ten Broeke zei ‘onmeunig trots’ te zijn dat hij het eerste exemplaar van ‘deze twee iconen’ mocht ontvangen. Het VVD-kamerlid ziet in het werk van Schulten vooral ‘mildheid’. ”En in deze tijd is er niet veel mildheid.” Maar het allermooiste , vind hij als geboren Tukker, is dat je in de schilderijen van Schulten ‘je eigen thuis herkent’. In zijn Haagse werkkamer is ook niet toevallig een zeefdruk van Schulten te vinden.

Na de presentatie stond er een lange rij in het Schulten museum De kunstenaar genoot van de drukte. Hij zeg dat hij ‘in de herfst van zijn leven’ vereerd is, dat pater Grün in woorden weergeeft wat hij met verf zegt.

Impuls
Het nieuwe boek zal – in tegenstelling tot de vorig coproductie - in heel Duitsland in boekenwinkels te koop zijn. Voor het museum zal dat een extra impuls zijn. De hoop is dat steeds meer Duitsers de weg naar het museum gaan vinden. Schulten: “Maar daar gaat het mij niet om. Geld of meer aanzien is geen drijfveer. Ik heb een boodschap. Vrede. De mensheid snakt naar vrede. Maar het lijkt verder weg dan ooit. Mijn werk kenmerkt zich door rust en vrede, innerlijke rust. Dat kenmerkt ook de filosofie van Grün. Samen leveren misschien een bijdrage. Je moet doen wat je kunt doen.”

Volledig scherm
© Lucien Baard