Volledig scherm
© Getty Images

Eerste hulp bij activiteiten in de herfstvakantie: dit is er te doen in Twente

ENSCHEDE - Het is weer zover: de herfstvakantie! Geen idee wat je moet doen met dit gure weer (of waar kinderen zichzelf kunnen vermaken)? Wij hebben een paar activiteiten voor je op een rij gezet.

Griezelen
Avonturenpark Hellendoorn is in oktober omgetoverd tot het griezelige Heksendoorn. Geschikt voor het hele gezin want echt griezelig is het niet: het draait vooral om vrolijke vogelverschrikkers en vriendelijke heksen.

Voor de echte ‘thrillseekers’ (van 12 jaar en ouder) is er zaterdagavond het evenement Screams. Het normaal zo kindvriendelijke pretpark verandert dan in het decor van een zieke horrorfilm. Meer dan 150 acteurs doen tijdens die avond hun stinkende best om bezoekers de schrik van hun leven te bezorgen. Deze editie schijnt 'heftiger dan ooit’ te worden. Info en kaartverkoop: avonturenparkhellendoorn.nl

Kermis
Een goedkopere griezel variant: het Enschedese Volkspark staat de hele week in het teken van de Halloweenkermis. De grote kermis met zo'n 65 attracties dankt zijn naam aan de vele halloweenactiviteiten die worden georganiseerd voor jong en oud. Zo is er een zombiewalk, kun je pompoen snijden en worden kinderen gratis geschminkt. De entree is gratis en de kermis is iedere dag geopend van 13.00 tot 23.00 uur. En ook in Tubbergen is er deze week kermis. Deze begint donderdag om 14.00 uur.

Amerikaanse 'binnenkermis’
Geen zin om buiten te zijn met het druilerige weer? In Enschede is vorige week een arcadehal, naar Amerikaans voorbeeld, geopend. Een soort binnenkermis met allerlei spelautomaten en videogames. Van Pacman en Space Invaders tot schietspellen, de welbekende muntjesschuiver en zelfs botsauto's. Leuk voor jong en oud. The Game Box aan de Marktstraat 10 in Enschede is elke dag open vanaf 12.00 uur. Onze verslaggevers namen alvast een kijkje in de arcadehal, bekijk de video hieronder.

(tekst gaat verder onder video)

Kinderbioscoop
In de herfstvakantie worden in Delden, Goor en Markelo opnieuw vier films getoond voor kinderen van 3 tot 14 jaar. Voor de allerkleinste inwoners van Delden, Goor en Markelo draait in de theaters tussen 19 en 27 oktober ‘Animaatjes’. Zijn de kinderen net wat ouder, dan is er altijd nog het kleurrijke avontuur van Kapitein Morten & De Spinnenkoning. Voor kinderen vanaf 8 jaar is het moderne sprookje Zooks te zien.

Voor durfals vanaf 11 jaar is er het stoere en aangrijpende Wallay over de 13-jarige Ady die als westerling in Burkina Faso belandt. In Markelo, Goor en Delden wordt het festival verrijkt door het Creatief Centrum. Het programma is te vinden op de websites van de theaters. De kosten voor de films bedragen 3 euro. De diverse activiteiten rondom de films zijn gratis. Klik hier voor meer info.

Springkussenfestival
Energie te veel? Dit kun je van dinsdag tot en met vrijdag kwijt in Hangar11 op Vliegveld Twenthe. Hier vindt namelijk het Springkussen Festival plaats met onder meer een stormbaan, springtoren en rodeostier. Voor de allerkleinsten is er een speciale peuterhoek en ouders mogen gratis naar binnen. Klik hier voor meer informatie.

Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Zelf thuis, kinderen de hort op

Vind je het ook wel even lekker om op de bank te hangen (zonder omringd te zijn met kinderen die zich vervelen)? Check dan de onderstaande activiteiten.

Nieuwste FIFA
Basisschoolleerlingen uit Almelo en omgeving die van gamen houden kunnen zich deze herfstvakantie uitleven tijdens de ETC-gamedagen. Die worden dinsdag (14.00 – 16.00 uur) en donderdag (15.00 – 17.00 uur) gehouden in het gamecentrum Fun-ie-fit, aan de Berlagelaan 2 in Almelo. Deelnemers betalen 1 euro entree. Ze kunnen er onder meer spelen met de nieuwste versie van voetbalgame FIFA. Aanmelden is niet nodig.

Virtual reality
In Borne zijn tal van activiteiten voor kinderen tijdens de vakantie. Kinderen van 6 tot 12 jaar kunnen dinsdag bijvoorbeeld een boekenlegger borduren in het Bussemakerhuis . Diezelfde dag houdt Borne Sport een instuif in 't Wooldrik met onder meer korfbal, dans en voetbal. En de bibliotheek staat dinsdag in het teken van virtual reality, voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Woensdag draait in de KidsBios in Borne de film Corgi, geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Creatief bezig zijn met 3D-pennen kan donderdag in de bieb. Vrijdag tenslotte worden in het Bussemakerhuis lapjes geborduurd.

De activiteiten in de bibliotheek zijn gratis, elders wordt een bescheiden bijdrage gevraagd. Een overzicht staat op kulturhusborne.nl/agenda.