Einde dreigt voor IJsbaan Twente: gemeente weigert nog meer financiële steun
ENSCHEDE - De toekomst van IJsbaan Twente staat op de tocht, nu de gemeente Enschede de schaatsaccommodatie niet met meer financiële steun tegemoet wil komen.
IJsbaan Twente opende de deuren in 2008 en maakt al jarenlang financieel zorgelijke tijden door. Exploitant PCH Groep betaalt een maandelijkse huur van 15.000 euro - 180.000 euro op jaarbasis - maar ontvangt sinds eind 2016 een jaarlijkse exploitatiesubsidie van een ton. Ook de resterende exploitatielast van 80.000 euro lijkt de ijsbaan niet niet langer te kunnen dragen. PCH Groep wil niet ingaan op de precaire financiële situatie.
Bal bij exploitant
„We hebben besloten dat het bij de jaarlijkse bijdrage van 100.000 euro blijft en dat we de huur dus niet verder verlagen”, zegt wethouder Jeroen Diepmaat in een toelichting op het besluit van de gemeente om de hand op de portemonnee te houden. Of dat het einde van de ijsbaan aan het Colosseum inluidt, kon de bestuurder niet zeggen. „De bal ligt bij PCH.”
De gemeente Enschede, die de ijsbaan in het verleden meerdere keren financieel te hulp schoot, stuurt nu aan op een zogeheten liquidatieakkoord. Dat zou betekenen dat de ijsbaan het schaatsseizoen 2021-2022 gewoon afrondt en dat de overeenkomst tussen PCH en de gemeente per oktober 2022 wordt beëindigd. Enschede kan dan op zoek naar een nieuwe exploitant. Een dergelijke overeenkomst leidt tot minder financiële schade voor de gemeente dan een faillissement. Onduidelijk is of PCH akkoord gaat met het voorgestelde liquidatieakkoord. Doet de huidige exploitant dat niet, dan is het faillissement van de ijsbaan onafwendbaar.
Geen steun van anderen
Uitzicht op financiële steun van bijvoorbeeld de gemeente Hengelo en/of de provincie Overijssel is er volgens Diepemaat op dit moment niet. „Die steun is er in het verleden incidenteel wel geweest. We hebben verkennende gesprekken gevoerd om om anderen structureel aan de ijsbaan te laten bijdragen. Maar daar is nu dus geen sprake van”, aldus de Diepemaat, die de ijsbaan omschrijft als ‘een topvoorziening’ voor Enschede en Twente.
De gemeente was volgens de wethouder ook wel bereid om te kijken naar een aanpassing van het bestemmingsplan voor het gebied rond de ijsbaan. Volgens het huidige bestemmingsplan zijn er nu alleen schaatsgerelateerde activiteiten mogelijk. Aanpassing zou de deur kunnen openen naar andere financieel lucratieve activiteiten en/of evenementen, maar zo’n herziening van het bestemmingsplan lijkt met het beoogde liquidatieakkoord geen optie meer.
Bezoekersaantallen
De ijsbaan werd opgeleverd in 2008 en kampt sindsdien een exploitatietekort. Exploitant PCH Dienstengroep uit Apeldoorn is een dochterbedrijf van VolkerWessels. Systabo uit Enschede, een ander dochteronderneming van VolkerWessels, bouwde de accommodatie. De partijen sloten destijds een overeenkomst met de gemeente over exploitatie en onderhoud tot 2028.
De afspraken met PCH gingen uit van bezoekersaantallen van 200.000 per jaar, oplopend naar de 230.000. Minimaal 200.000 betalende bezoekers zijn nodig zijn om uit de kosten te komen. Dat aantal is nog nooit gehaald, berichtte deze krant eind 2016. IJsbaan Twente bleef steken op maximaal 180.000 bezoekers, een aantal dat terugliep richting 140.000.
Hogere energiekosten
De ijsbaan werd recent ook nog eens geconfronteerd met oplopende kosten door de stijgende gasprijs. Dat leidde vorige maand nog tot een gezamenlijke brandbrief van meerdere ijsbanen aan het demissionaire kabinet. IJsbanen zijn grootverbruikers als het gaat om energieconsumptie. IJsbaan Twente gaf toen aan een verhoging van de entreegelden geen optie te vinden. „De consument mag hier niet de dupe van worden”, zei manager Gianni Romme daarover een paar weken geleden.
Poll
Einde IJsbaan Twente dreigt: gemeente Enschede ziet af van verdere financiële steun
-
Dat zou zonde zijn, er is maar één zo'n baan in deze regio (34%)
-
Als er altijd geld bij moet, is een ijsbaan niet levensvatbaar (26%)
-
Zoek een oplossing, aan een leegstaande ijsbaan heeft niemand wat (41%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.