Volledig scherm
Bert de Haan © Carlo ter Ellen DTCT

Enschedese kunstenaar en dichter Bert de Haan overleden

ENSCHEDE - In zijn woonplaats Enschede is schrijver, dichter en schilder Bert de Haan overleden. Hij is 68 jaar geworden. De Haan overleed woensdag  in het MST, waar hij drie weken geleden werd opgenomen. De bekende Enschedeër wordt volgende week woensdag in besloten kring begraven.

De Haan was een veel gevraagde dichter bij tal van evenementen in de stad, maar schopte het nooit tot stadsdichter. Dat heeft hij wel heel spijtig gevonden, zegt zijn weduwe Quinta de Haan. “Bert was dol op aandacht, stond graag met zijn snufferd vooraan. Hij zou dat wel heel mooi hebben gevonden. Maar hij zou dat de laatste jaren lichamelijk ook niet meer aangekund hebben.”

De Haan leed al 20 jaar aan Parkinson. Hij schreef er een openhartig boek over, hoe het leven met de ziekte was. Hij nam het daarin ook op voor de omstreden neuroloog Jansen Steur, waar hij ooit een patiënt van was. De kunstenaar zei zelf veel aan hem te danken te hebben in de omgang met Parkinson, die hem steeds verder belemmerde. 

Binnenstad

Quote

Tot op het laatst was hij nog druk met allerlei plannen. Het was in 50 jaar huwelijk nooit saai

Quinta de Haan

De Haan kon door de ziekte steeds moeizamer lopen, maar liet zich daardoor niet aan huis kluisteren. Hij was veel in de Enschedese binnenstad te vinden; op een fiets en toen dat niet meer lukte met een bakfiets of desnoods op een stepje. Vaak met een karakteristiek hoedje en een sjaal om de hals. Volgens zijn vrouw heeft de ziekte uiteindelijk zijn dood ingeluid. “De laatste week in het ziekenhuis gleed hij weg en is vredig ingeslapen. Het is goed zo.”

De Haan – van oorsprong een reclameman - laat een grote schat aan gedichten en schilderijen achter. Lang niet alles is al gepubliceerd. “Zijn computer zit nog vol met gedichten en ideeën. Vlak voor zijn dood is hij nog begonnen aan een nieuw boek. Tot op het laatst was hij nog druk met allerlei plannen. Het was in 50 jaar huwelijk nooit saai.”

Vrienden van Bert de Haan hadden recent het plan opgevat om een grote tentoonstelling te organiseren van zijn werk. Quinta: “Dat zou hij heel mooi hebben gevonden. Helaas gaat hij dat niet meer meemaken. Ik hoop dat de expositie er nog van komt.”

1Twente sprak met uitgever Paul Abels over Bert de Haan, beluister het interview hieronder terug.