Volledig scherm
Shayno op de poster van haar documentaire. © internet

EO laat Enschedese film maken over de genocide

ENSCHEDE - De Enschedese studente Shayno Numansen (24) mag voor de EO een documentaire gaan maken over de Aramese genocide in 1915 en hoe gevoelig de erkenning daarvan nog altijd is. De film gaat volgens de EO ‘Genocide in Twente’ heten en is voor september gepland.

Shayno Numansen maakte vorig jaar tijdens haar studie aan Saxion in Enschede een documentaire over de door Turkije ontkende genocide op haar volk. Ze reisde daarvoor naar haar familie  in Zuidoost Turkije. Het online schoolmagazine Sax weigerde vervolgens in maart dit jaar een interview met Numansen over dat videoproject. Het blad deed dat vanwege haar veiligheid; op dat moment zou het onderwerp in Nederland  (verkiezingstijd) te gevoelig liggen. Het leidde afgelopen weekeinde tot veel ophef en Kamervragen.

Project

Shayno Numansen mag nu haar videoproject verder uitwerken tot een NPO3-film. Behalve de genocide laat die film zien, aldus de EO, ‘wat tegenslag en pappen en nathouden, met iemand doet’. “Maar het is een ook film die gaat over de kracht van steun en samenwerking. Shayno laat in haar film de onvoorwaardelijke support van haar familie en alle christelijke groepen zien die geleden hebben onder de genocide, waardoor zij zich steeds sterker voelt om haar verhaal te vertellen.”

Genocide in Twente is een tv-film in het kader van 3LAB, het experimentele tv-project op NPO3 voor jonge talenten.