Volledig scherm
Buurman en buurman uit Enter; Erik Morsink (rechts) en Erik Hofland: zew barbecueën wel twee keer per week. In Hengelo nemen ze het het op tegen de bbq-top. © Christian van der Meij

Erik en Erik uit Enter barbecueën tegen de wereldkampioen

HENGELO – De zelfgemaakte barbecue rookt uit de schoorsteen zoals het hoort. Lichte grijze rook, en heel dun. Vuur en temperatuur zijn optimaal. Erik en Erik uit Enter houden die rookpluim goed in de gaten. Ze willen ‘als amateurs’ heel graag de Amerikaanse kampioenen verslaan in de strijd Meat the East in Hengelo. Zondag weten we of de Tukkers dat ze redden.

Op het terrein van de Makro in Hengelo is dit weekeinde voor de tweede keer deze wedstrijd gaande. Er zijn 32 deelnemers die hun barbecue-vakmanschap willen bewijzen. Het is niet zo maar een bbq-wedstrijdje. Het gebeurt allemaal volgens de regels van de Kansas City Barbecue Society - KCBS, kéésiebie-es. De Amerikanen kijken zelfs - ondanks tijdsverschil - online mee met de jury hier. “Deze wedstrijd is geen kinderspel hoor. Wat de KNVB is voor het Nederlandse voetbal, is de KCBS voor het barbecueën”, zegt Enschedeër Marco Wulff, organisator van de wedstrijd.

Spies

Twee dagen strijd. Wie ‘yakitoriet’ het lekkerste kipspiesje. Of wie bbq’t de smakelijkste spareribs, de beste varkensschouder (pork) of de sappigste brisket, - of te wel: klapstuk. Dat laatste scheidt de amateurs echt van de toppers. Om dat laatste stukje vlees goed klaar te maken ben je een hele dag bezig met je bbq. Vuur, vlees, vakmanschap. En even voor de leek: een barbecue heeft een deksel,is dicht… anders ben je gewoon aan het grillen.

Dik staal

Erik Morsink en Erik Hoffland uit Enter zijn vooral liefhebbers. En ze hopen in elk geval met één gerecht in de top 10 te komen. Erik en Erik. Ze noemen zich gekscherend ‘buurman en buurman’. Ze zijn ook echt buren. De Tukkers staan er met een zelfgebouwde bbq en dat kan wel eens de sleutel zijn voor succes. 

“Ons staal is veel dikker. Heel veel andere staan met met bbq’s zo dun als blik. Die van ons is daardoor minder gevoelig voor de temperatuur buiten.” Want temperatuur beheersing is cruciaal. Geen enkele wedstrijddeelnemer opent daarom onnodig al te lang zijn bbq om het vlees te op het houtskool te showen. 

Varkentje

Organisator Marco Wuff uit Enschede zegt: “Want Amerikanen zeggen; if you are looking, you aint cooking”. Als je steeds maar naar je vlees kijkt, dan ben je niet echt aan het koken. Een Amerikaanse deelnemer gunt Wulff en deze krant best even een blik op zijn varkentje… het is buiten best fris; de temperatuurmeter die de hitte in de buik van de bbq in de gaten houdt schiet in seconden 20 graden naar beneden. “Deur dicht, deur dicht…” wordt er geroepen. Poppetje gezien – of beter: varkentje gezien – kastje dicht.

Varkenspoten

De Enternaren Erik Morsink en Erik Hoffland willen ook best een kijkje gunnen op het vlees in hun bbq. Er liggen heerlijk bruin glanzende stukjes vlees boven het houtskool. Of ze nu niet te lichtvaardig er koude lucht bij laten? Ze lachen. “Dit is gewoon ons avondeten hoor voor zaterdag.” Varkenspootjes met bonen. Want buurman en buurmijn zijn fantiek. “Als het even kan bbq’en we twee keer per week wel onze maaltijden.” Dus ook tijdens een wedstrijd.

Sinds twee jaar doen ze aan wedstrijden mee, twee per jaar max. Morsink ging voor de lol eens kijken bij een wedstrijd in Hoofddorp en raakte helemaal enthousiast. Zonder overleg gaf hij zichzelf en zij buurman op voor een volgend duel in Beckum, in 2016. 

Topklassering

Morsink:  “We werden in het algemeen klassement 8e, als debutant een topklassering.” Maar het was ook gelijk hun hoogste in een algemeen klassement tot nu toe. Vorig jaar werden ze wel 3e in wedstrijd op het onderdeel kip. En in een andere wedstrijd in Duitsland zelfs 1e met hun pulled pork. “Maar we waren zo blij, dat we een lekker biertje dronken en een feestje vierden. En de rest van de maaltijden mislukten daarna dus. Tsja, drank in de man…. “ 

De rest is in te vullen. Nu hopen ze toch op een top-10 klassering algemeen. “We zijn maar amateurs. Terwijl de rest eigenlijk allemaal professionals zijn, die als kok werken, of een restaurant hebben, of een cateringsbedrijf.”. Buurman en buurman zitten niet in de horeca.

Amerikanen

Ondertussen maakt Marco Wulff – eigenaar van cateringbedrijf Marcook en organisator van deze wedstrijd - een ronde over het terrein bij de Makro in Hengelo. Het aantal deelnemers van 32 valt hem wat tegen. Twee jaar geleden deed hij de eerste Twente versie Meat meets East in Beckum. Vorig jaar ging het niet door omdat er veel tijd ging zitten in het opzetten van zijn bedrijf. Nu is er veel concurrentie van een andere wedstrijd oer de grens. Maar hij  prijst zich gelukkig met de aanwezigheid van een team Amerikaanse kampioenen.

Sausje en een worstje

Hij draait er niet omheen dat dit organiseren een zekere commerciële achtergrond heeft. Maar het is wel degelijk meer dan dat, vertelt hij. “Want in Nederland valt er weinig geld te verdienen met barbecueën. Zie hoe het gros het doet. Op vrijdagmiddag slingeren ze ‘m aan. Ze pakken de stokbroodjes en sausjes en een uur later gaat er een hamburger, braadworst of speklap op het rooster. Maar echt barbecueën is een way of life, zoals het in Amerika is.”

Voor hem – en mede organisataror Huddie Lee Stokes – is dat het vooral. Maar Wulf wil het niet te ver romantiseren. “Per saldo komt het hier misschien wel op neer: Elke man houdt wel van spelen met vuur. Dat is barbecueën. En lekker grote stukken vlees. Stoer.”

Geen kiloknallers

En dat is volgens hem ook niet roeien, tegen de huidige maatschappelijke opvattingen in: zoals het pleidooi om minder vlees eten, en de strijd tegen kiloknallers. De overtuigde bbq’er juicht dat alleen maar toe, vertelt Wulff.

“We zijn ons juist bewust van het welzijn van het dier. Een overtuigde bbq'eer wil juist een perfect stukje vlees bereiden. Dat haal je niet met kiloknallers en met dieren die geen goed leven hebben gehad. Hier gaan stukken vlees van 80 euro op het vuur. In deze wedstrijd is de brisket het topstuk. Klapstuk. De borst van een rund en echt heel taai van zichzelf. Wie eet dat nog? Als je dat goed wil doen, ben je er een hele dag mee bezig. Maar dan heb je ook een smaak sensatie als het lukt.”

Zondag is het evenement nog te bezoeken, vanaf 11.00 op het terrein van de Makro in Hengelo. Om 18.00 uur is de prijsuitreiking.

Volledig scherm
HENGELO = Meat the East. Snackjes tussen door. © Christian van der Meij
Volledig scherm
HENGELO - Organisatorren van het evenement. Enschedeër Marco Wulff (links) en Huddie Lee Stokes uit Twello. © Christian van der Meij