Volledig scherm
P parkeerplaats Lonnekermeer langs snelweg A1 nabij Oldenzaal © ANP

EU geeft miljoeneninjectie voor parkeerplaatsen vrachtwagens

ENSCHEDE - De Europese Commissie heeft 178 miljoen euro beschikbaar gesteld om parkeerplaatsen voor vrachtwagenchauffeurs in Europa te verbeteren en veiliger te maken. De miljoenen extra van de EU kunnen ook gunstig zijn voor gemeenten in Twente, want drukte en hinder van vrachtwagens zijn ook in deze regio aan de orde.

Met name op Duitse feestdagen, als chauffeurs niet zonder ontheffing naar Duitsland mogen reizen, krioelt het bij grensovergangen op de A1 en A35 van de vrachtwagens die een plekje proberen te zoeken. Gemeenten en provincies kunnen nu samen met het bedrijfsleven een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor een deel van het geld.

Overvol

Europarlementariër Peter van Dalen heeft de afgelopen jaren namens de EU meerdere ‘overvolle parkeerplaatsen’ in Nederland bezocht, waaronder de A1 in de richting van Oldenzaal. Uit vervolgonderzoek is gebleken dat er tientallen veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens te weinig zijn. Op Europees niveau gaat het om bijna duizend parkeerplaatsen.

De 178 miljoen euro is bedoeld om veilige parkeerplaatsen te realiseren langs drukke transportsroutes in Europa, maar ook om bestaande parkeerplaatsen op te waarderen en te voorzien van bijvoorbeeld beveiliging en betere sanitaire beveiligingen.

Schoon sanitair

Van Dalen is blij met de miljoenentoezegging. „Uitstekend dat de Commissie een grote som geld beschikbaar heeft gesteld. Maar dat moet ook zo blijven in de komende jaren. Voorzieningen moeten goed toegankelijk en van goede kwaliteit zijn. Dus goed en schoon sanitair, WiFi, parkeerplekken voor vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs, een plek om te eten en een veilige plek om de nacht door te brengen.”