Volledig scherm
© Thinkstock

Ex-vriend tart gegijzelde vrouw uit Lonneker opnieuw

ALMELO – Nicky V., verdachte van gijzeling van zijn ex-vriendin in Lonneker, zorgde donderdagmorgen voor consternatie in de rechtbank. Onverwacht verbood hij zijn advocaat voor hem te pleiten. Hierdoor hield de rechtbank de zaak aan. V.’s ex-vriendin bleef ontredderd achter.

Ze hoopte een ellendige periode in haar leven af te sluiten. Tot V. zijn advocaat influisterde dat deze niet voor hem mocht pleiten. De zitting was al geruime tijd aan de gang. Ook de advocaat was verrast. In de rechtbank ontstond een uitzonderlijke situatie. Onduidelijk was of de actie van V. vooropgezet was of een gevolg van zijn stoornis.

In tranen

Na schorsing, hield rechter E. Venekatte V. voor dat hij niet in staat is zijn eigen belangen te behartigen. ,,De rechtbank vermoedt dat u lijdt aan wanen en een paranoïde stoornis.’’

V. moet nu een nieuwe advocaat accepteren. Die zal pleiten. Of de verdachte dat nu wil of niet. De consequentie voor de ex-vriendin is dat ze binnen drie maanden opnieuw naar de rechtbank moet. In tranen verliet ze de rechtszaal.

V. vermoedt dat hem tbs wordt opgelegd. Tijdens de inhoudelijke behandeling werd duidelijk dat hij grote wrok koestert tegen zijn ex. Met haar heeft hij een zoontje van 1,5 jaar.

Contactverbod

Het kind was volgens V. de reden dat hij 2 november 2018 via het dak van de buren, de bovenverdieping van het huis van zijn ex binnensloop in Lonneker. V. had een contactverbod. Maar hij maakte zich zorgen over de opvoeding van zijn zoon. Toen zijn ex-vriendin, het kind en de vriend van zijn ex naar boven liepen, hield verdachte hen geruime tijd vast in de slaapkamer.

De volwassenen werden zwaar mishandeld en bedreigd. Het kind dat daarbij was, huilde voortdurend. Na afloop liet V. zijn zoontje overstuur achter. Hij sloot de andere twee op in het toilet. Met haar pinpas en mobiele telefoon verdween hij in de auto van de vrouw.

Het ene moment betuigde V. spijt. Het volgende moment zei hij dat de vrouw klappen verdiende. Ze zou zijn vreemd gegaan, maar de rechter wees erop dat de relatie toen al uit was. V. stalkte haar sindsdien. Zoals hij eerder ook deed bij een andere ex uit Albergen.

Triootje en vieux

De welbespraakte verdachte bekende de feiten. Hij vertelde ook dat hij duizend euro had gepind van de rekening van de vrouw uit Lonneker. ,,Daarvan heb ik cocaïne gekocht, een triootje bij de hoeren gemaakt en een paar vieux gedronken.’’

V. bekende dat hij de telefoon van zijn ex in de brievenbus stopte van een Enschedese vriend van haar. Hij vermoedde dat de twee een relatie hadden. Volgens haar bedreigde hij deze man met de dood.

De rechtbank wilde weten of V. zijn zoontje opzoekt als hij weer vrij komt. Waarop hij verklaarde: ,,In de naam van de Heer ik hem al gezegend. Zijn moeder heeft van mij niets te vrezen. Van de Here des te meer.’’