Volledig scherm
Fietssnelweg F35 van boven © Koen Francken

Fietssnelweg F35 moet sneller klaar: provincie schiet te hulp

videoEr moet vol gas gegeven worden om fietssnelweg F35 op tijd af te krijgen. Dat vindt de provincie Overijssel, dat gemeenten daarom gaat voorfinancieren als ze de aanleg niet zelf kunnen betalen. Die helpende hand moet er voor zorgen dat het unieke fietsproject sneller klaar is.

Woensdagavond werd een motie daarover - ingediend door GroenLinks en Forum voor Democratie - unaniem aangenomen in Provinciale Staten. De F35 staat te boek als een uniek project van de Regio Twente, de provincie Overijssel en acht Twentse gemeenten. Alleen: van de geplande 62 kilometer is na bijna tien jaar pas 25 kilometer daadwerkelijk aangelegd.

Geen geld? Geen probleem

Voor het resterende deel is nog zo’n 50 miljoen euro nodig. De provincie betaalt 75 procent, de regio 5 procent en gemeenten 20 procent. Een groot probleem is dat de meeste gemeenten geen of weinig geld beschikbaar hebben. Zij staan financieel zwaar onder druk en geven geen prioriteit aan de fietssnelweg.

Poll

Fietssnelweg F35 moet sneller klaar: provincie schiet te hulp

  • Goed idee: hoe sneller af, hoe beter (68%)
  • Zonde van het geld; de fietspaden in Twente zijn al prima (18%)
  • Zul je zien dat de stikstofcrisis straks roet in het eten gooit.. (14%)
3076 stemmen

Daar moet nu verandering in komen vindt de provincie, dat de - al verschoven - deadline van 2023 anders ook in rook ziet opgaan. Als gemeenten het nu niet kunnen betalen, schiet de provincie dat deel voor. De gemeente krijgt vervolgens de tijd om de investering over een langere periode uit te smeren. „Zodat gemeenten geen reden meer hebben om de voortgang te vertragen”, zegt fractievoorzitter Johan Almekinders van Forum voor Democratie.

Hij hoopt dat hiermee alsnog het doorlopende fietspad door heel Twente ontstaat. „Je ziet nu versnipperde stukken fietspad. De ene gemeente legt het wel aan, de andere niet. Maar de mensen in Oldenzaal kunnen er niets aan doen dat de gemeente Enschede andere keuzes maakt en geen geld uittrekt voor de F35.”

Wij deden onlangs een race over fietssnelweg F35: kun je auto verslaan?