Volledig scherm
De zwaar beschadigde Mercedes van Stegeman (inzetje) na het ongeval op de Oude Veluwseweg in Apeldoorn. © Rens Hulman / BSR Agency

‘Forse boete’ voor PEC-trainer Stegeman na dronkemansrit

PEC Zwolle-trainer John Stegeman (43) heeft van justitie een ‘forse geldboete’ gekregen voor het veroorzaken van een aanrijding onder invloed van alcohol. 

De oud-trainer van Heracles ramde na een avondje stappen in Zwolle met collega's in de nacht van 5 op 6 september met zijn Mercedes van de club in Apeldoorn een lantaarnpaal. Hij bleek bijna drie keer de maximaal toegestane hoeveelheid alcohol in zijn bloed te hebben. Hij werd aangehouden, naar het politiebureau in Apeldoorn overgebracht en moest zijn rijbewijs inleveren. 

Geldboete

De Epenaar komt er dus vanaf met een, volgens de woordvoerder van het Parket Centrale Verwerking van het Openbaar Ministerie, ‘forse geldboete’, zo is vorige week bepaald. Hoe hoog die is blijft in het midden. Of Stegeman ook een educatieve cursus over alcoholgebruik in het verkeer moet volgen wil het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om privacyredenen niet zeggen. 

Klaagschrift

De trainer had zijn na het ongeval ingenomen rijbewijs al enige tijd terug. Hij diende daartoe in september al een klaagschrift in bij de rechtbank in Zutphen, waarna de rechtbank besloot het rijbewijs terug te geven. Stegeman kon dinsdagmiddag , vanwege de voorbereidingen op de wedstrijd van PEC Zwolle tegen Hoek, niet reageren op zijn straf. De advocaat van Stegeman, Ali Arslan, was dinsdag niet voor commentaar bereikbaar. 

Misstap

Eerder al legde de club de trainer een boete op voor de misstap. Ook moet hij de schade aan de clubauto vergoeden en heeft de club hem ‘aanvullende maatregelen’ in de vorm van extra maatschappelijke activiteiten opgelegd. PEC-voorzitter Adriaan Visser van PEC Zwolle stelt dat die maatregelen in een brief aan Stegeman zijn gestuurd en dat beide partijen er hun handtekening onder hebben gezet. Stegeman ging publiekelijk diep door het stof voor zijn misstap; de club en spelersgroep spraken hun steun uit aan de trainer. 

Stegeman noemde de dronkemansrit eerder ‘een van de grootste fouten uit mijn leven’: