Volledig scherm
© ANP

Geen wekelijkse meldplicht meer in Enschede voor Satudarah-kopstuk

ZWOLLE - Satudarah-kopstuk Michel B. hoeft zich niet meer wekelijks te melden op het politiebureau van Enschede. De rechtbank in Zwolle heeft dinsdagmorgen zijn meldplicht opgeheven. 

B. wordt niet meer gezien als vluchtgevaarlijk. De officier van justitie verzette zich niet tegen de opheffing van de meldplicht.

Eerder bepaalde de rechtbank vorig jaar al dat B. zijn proces in vrijheid mocht afwachten, dat hij vrij mocht reizen en dat zijn enkelband af mocht. Dat betekende dat B. niet meer verplicht in Enschede hoefde te  wonen, maar naar zijn kinderen in Ahaus mocht. Alleen de meldplicht bleef over.

Misdrijven

B. wordt samen met nog vier kopstukken van de inmiddels verboden motorclub Satudarah verdacht van een reeks aan misdrijven. De vijf mannen worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan een criminele organisatie, alsmede wapenbezit en -handel, witwassen, drugshandel, afpersing en mishandeling. B. ontkent.  Het proces tegen de vijf begint mogelijk pas laat dit jaar. De andere verdachten zijn Xanterra M., zijn broer Angelo M., Paul M. en Redouan I.

In juni vorig jaar betoogde de officier van justitie nog met enig succes dat B. vluchtgevaarlijk was. De rechtbank bepaalde toen dat B. niet meer gevangen hoefde te zitten, maar dan wel een borgsom moest betalen van 30.000 euro, verplicht in Enschede moest wonen en het het land niet mocht verlaten. Ook kreeg hij elektronisch toezicht met een enkelband. In november vorig jaar schrapte de rechtbank de meeste beperkingen al, omdat het proces nog lang op zich laat wachten en ‘B. ook recht heeft op een sociaal leven’.