‘Gemeenten worstelen met de vraag: wat te doen met al dat paasvuurhout?’

Van onze redactieAl maandenlang zijn organisaties van paasvuren in de regio bezig hout te verzamelen. Duizenden kilo’s aan kerstbomen en snoeiafval, klaar om verbrand te worden. De stapels liggen overal. Maar het meeste zal niet in de fik gaan.

Het is een gevolg van de aanhoudende droogte, die de kans op natuurbranden vergroot. Deze week werd in Twente een soort code rood afgekondigd, waarna door veel particuliere paasvuren in Twente en de Achterhoek een streep ging. Slechts enkele grotere paasvuren, waar gemeenten in overleg met de brandweer een vergunning voor af gaven, mogen – in afgeslankte vorm - doorgaan.

Maar wat te doen met al dat hout? Afvoeren is duur. Laten liggen ook, want dan kan dat stuk land niet ingezaaid worden. Maar laten liggen is ook gevaarlijk. “Organisaties vrezen voor mensen die kwaad in de zin hebben, en de bult alsnog in de fik steken”, zegt verslaggever Arjan te Bogt, die de paasvuurontwikkelingen deze week volgde. “Het wordt nog een hele klus om van dat hout af te komen. Gemeenten en organisaties worstelen met die vraag.”  

Volledig scherm