Volledig scherm
Gemma Boon, de eerste directeur van de Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen, voor de Kikker. De stoomlocomotief uit 1901 is een van de grootste publiekstrekkers van de MBS. © Marita Steggink

Gemma Boon eerste directeur van Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen

HAAKSBERGEN - Gemma Boon wordt de eerste directeur van de Museum Buurtspoorweg (MBS) in Haaksbergen. Ze gaat zich onder meer bezighouden met de realisatie van twee nieuwe tentoonstellingsruimtes.

Boon (37) begint per 1 februari. Op die datum zou ze al stoppen als directeur van Museum No Hero in Delden. Het MBS verkeerde financieel in zwaar weer. Maar doordat de gemeenten Enschede en Haaksbergen bij zijn gesprongen, kan daar toch een directeur worden aangesteld.

Straks ook met Museumkaart

Een van haar taken wordt om ook bezoekers naar het Haaksbergse museum te trekken buiten de reguliere rijdagen om. Daartoe komen er twee tentoonstellingsruimtes bij. Een in het historische stationsgebouw in Haaksbergen en een op het emplacement in Boekelo. Dat moet ook meer toeristen en dagjesmensen van buiten Twente trekken. Houders van de Museumkaart moeten ook toegang tot de MBS gaan krijgen.

Goed voor 35.000 bezoekers

Het museum zegt jaarlijks zo'n 35.000 bezoekers te trekken tijdens zestig rijdagen, waarbij de historische locomotieven en treinstellen heen en weer rijden tussen Haaksbergen en Boekelo. Daarnaast wordt ongeveer even vaak op aanvraag gereden voor particulieren en bedrijven. De MBS heeft zo’n tachtig spoorwegvoertuigen in beheer.