Volledig scherm
De bouw van een geothermie-installatie bij een kweker in Luttelgeest (Noordoostpolder). © Foto Freddy Schinkel

Geothermie in Noordoost Twente te duur

TUBBERGEN - Het winnen van aardwarmte in Noordoost Twente is technisch gezien mogelijk, maar te duur. Dat is de conclusie van de gemeenten Tubbergen, Dinkelland, Losser en Oldenzaal, die er onderzoek naar lieten doen.

Het bureau No Nonsense Technical Solutions deed in opdracht van de vier gemeenten onderzoek naar de mogelijkheden van geothermie in Noordoost Twente. Daarvoor werden de beschikbare gegevens over de ondergrond geanalyseerd.

De conclusie is dezelfde die eerder ook het Enschedese bureau dGB Earth Sciences voor heel Twente trok, namelijk dat de diepe aardlagen onder Twente warm genoeg zijn. Technisch gezien is het ook mogelijk die warmte naar boven te halen.

Businesscase

„Maar”, zo voegt wethouder Zinkweg-Ankoné die namens de 4 Twentse gemeenten er aan toe, „het nieuw aanleggen van een geothermische installatie en alle benodigdheden die daar voor nodig zijn, is op dit moment te duur. De businesscase voor geothermie is dus helaas niet haalbaar. In de toekomst kan dit natuurlijk veranderen. daarom volgen wij de ontwikkelingen op het gebied van geothermie op de voet.”

Kassen

De haalbaarheid van geothermie is mede afhankelijk van de aanwezigheid van gebruikers van de aardwarmte. Deze mogen over het algemeen niet ver van de bron zitten, omdat er anders te veel warmte verloren gaat. Geothermie wordt daarom vooral toegepast in de buurt van kwekers en tuinders, die de warmte voor hun kassen gebruiken.   

De vier samenwerkende gemeenten willen in 2021 goed doordachte ‘warmteplannen’ aanleveren bij het Rijk. Daarom keken ze nu alvast naar de alternatieve manieren van duurzame opwek van warmte en energie.