Volledig scherm
© Getty Images

Glasvezel buitengebied ‘substantieel duurder’ (audio)

ENSCHEDE/ALMELO - Huishoudens in de buitengebieden van de gemeenten Enschede, Hengelo, Haaksbergen en Losser moet ‘substantieel meer’ gaan betalen voor een glasvezelaansluiting, dan met Glasvezelbuitenaf van het bedrijf CIF was afgesproken. Gemeenten en bewonersinitiatief TwenteGlas zijn dat niet van plan.

In december was al duidelijk dat CIF aanstuurde op een wijziging van de gemaakte afspraken. Het bedrijf liet weten dat de aanlegkosten van glasvezel in het buitengebied veel hoger uitvielen dan eerder gedacht. Die ervaringen met de eerste 30.000 huishoudens hebben te maken met de geografische en natuurlijke verschillen, de zogenoemde maatwerkadressen, en afspraken met overheden over bijvoorbeeld graafdieptes.

50%
Met TwenteGlas was afgesproken dat huishoudens in het buitengebied bij een deelname van 50 procent voor een extra bijdrage van 9,95 per maand glasvezel zouden krijgen. Maximaal 4 procent zou een nog duurdere ‘maatwerkoplossing’ krijgen. „Maar CIF zegt nu dat die 9,95 euro ‘substantieel meer’ wordt. Dat accepteren wij niet”, zegt voorzitter Herman Asbroek van TwenteGlas. Hoeveel duurder precies, is door CIF niet aangegeven. „Maar het gaat niet om een paar procenten”, zegt Asbroek.

Hij wordt gesteund door de vier gemeenten. Wethouder Jan Martin van Rees van de gemeente Losser is woordvoerder: „Je bent een grote jongen. Je wist waar je aan begon toen je ging aanleggen.” Volgens Van Rees zijn de gemeenten betrokken geweest bij het maken van de afspraken. „Wij vinden het belangrijk dat ook in het buitengebied glasvezel wordt aangelegd”, verklaart hij het belang van de gemeente.

Spoedoverleg
CIF, TwenteGlas, de gemeenten en twee vergelijkbare initiatieven in Ommen en Dalfsen voerden vrijdag spoedoverleg. „Na een uitgebreid gesprek hebben de bewonersinitiatieven CIF glasvezel meegedeeld dat ze CIF onverkort houden aan de afgesproken voorwaarden”, aldus Asbroek. Die voorwaarden houden ook in dat CIF het glasvezel in 2017 moet aanleggen. Het glasvezelbedrijf kondigde echter aan dat het wel zomer 2018 kan worden.

CIF moet volgens Asbroek met de aandeelhouders in gesprek over de toegenomen kosten. Er was dit weekend niemand van CIF beschikbaar voor een toelichting.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement