Ortega Submersibles BV bouwt snelle, elektrische non-atmosferisch Diver Deployment systems (DDS).
Volledig scherm
Ortega Submersibles BV bouwt snelle, elektrische non-atmosferisch Diver Deployment systems (DDS). © Gratis

Goede hoop doorstart maker duikboten uit Enschede

ENSCHEDE - Duikbootfabrikant Ortega Submersibles uit Enschede is door de Almelose rechtbank failliet verklaard.

Ortega verkeerde sinds november vorig jaar, na een mislukte financieringsronde, in surseance van betaling. Sindsdien had bewindvoerder Jetse Eringa het roer in handen bij het acht werknemers tellende bedrijf. Hij is nu benoemd tot curator.

Herfinanciering

Eringa zegt ‘goede hoop’ te hebben dat het tot een doorstart komt. „Het is niet gelukt over herfinanciering overeenstemming te krijgen, waardoor een faillissement onvermijdelijk was. Maar gezien de belangstelling van verschillende gegadigden, zie ik wel kansen op een doorstart. Daar moet de komende weken duidelijkheid over komen.”

Vliegveld

Ortega ontwikkelde sinds vier jaren in een voormalige hangar op vliegveld Twente open duikboten. De bedenkers Daan Pol en Filip Jonker lieten zich inspireren door de ‘Sleeping Beauty’ van Hugh Quentin Reeves, de duikboot van een Brits geheim agent tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het personage Q uit de James Bond-films zou op Reeves gebaseerd zijn.

Ortega sleepte met het ontwerp voor haar duikboten diverse prijzen in de wacht, maar met de verkoop liep het minder goed.