Volledig scherm
Robin Koops met zijn kunstalvleesklier. Een klein kastje, te dragen voor de buik of op de heup. © Frans Nikkels

Goorse uitvinder van kunstorgaan in finale voor prijs Nationale Iconen

GOOR – Ondernemer Robin Koops van Inreda Diabetic uit Goor is genomineerd als finalist voor de verkiezing van de nieuwe Nationale Iconen. Een jury onder voorzitterschap van oud-minister Hans Wijers draagt tien finalisten voor bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. 

Allen bedachten een oplossing voor een wereldwijd vraagstuk op het gebied van gezondheid, energie, digitalisering, circulaire materialen of mobiliteit. In september maakt het kabinet bekend wie de uiteindelijke winnaars zijn. In 2016 waren dat er drie.

Steun van minister

Nationale Iconen worden ondersteund bij de verdere ontwikkeling van hun product. Ze krijgen een minister of staatssecretaris als ambassadeur. Die biedt toegang tot een groot, mogelijk internationaal netwerk.

Robin Koops ontwikkelde een kunstalvleesklier voor diabetespatiënten. Als twintiger kreeg hij zelf te horen dat hij suikerziekte had en verder een rustig leven zou moeten leiden. Daar legde hij zich niet bij neer. Koops sleutelde vijftien jaar aan een kunstmatige alvleesklier, die patiënten de volledige vrijheid terug moet geven. Na een laatste klinische studie komt het levenswerk van Robin Koops volgend jaar mogelijk op de markt.

1Twente sprak met Robin Koops over zijn vinding en over zijn nominatie. Beluister het interview hieronder terug.