Uitbater Pim Kosterink van café Het Uurwerk in Hengelo doet mee met project Gangmakers om jongeren eerder op de avond uit te laten gaan.
Volledig scherm
Uitbater Pim Kosterink van café Het Uurwerk in Hengelo doet mee met project Gangmakers om jongeren eerder op de avond uit te laten gaan. © Carlo ter Ellen

Gratis rondje voor vroege vogels in Twentse kroegen

HENGELO - Hengelo heeft ze al, Enschede en Almelo krijgen ze volgende maand: Gangmakers. In ruil voor een gratis rondje moeten ze zorgen dat de kroegen vroeger volstromen.

Een avondje op stap? Dan ga je tegenwoordig niet voor middernacht de deur uit, om vervolgens in de late uurtjes weer thuis te komen. En daar wil Johanan Fraanje van het Utrechtse Dutch Entertainers een einde aan maken. "Want horecaondernemers lopen er veel omzet door mis, en eerder op de avond uit gaan kan net zo leuk zijn."

Gratis rondje

Fraanje bedacht de 'Gangmakerssociety': een groep van 200 gangmakers per stad, die eerder de kroegen moeten vullen. Ze kunnen zich via internet aanmelden, en mogen daarna een app downloaden waarin ze kunnen zien in welke kroeg ze met hun vrienden welkom zijn. "In die kroeg krijgen ze dan het eerste rondje voor niets."

Gangmakers draait inmiddels in Hengelo, waar 190 deelnemers en acht kroegen zich hebben aangemeld. Enschede en Almelo volgen in februari. "Aanmelden voor die steden kan al wel. En dat er we in Hengelo al bijna vol zitten, wil niets zeggen. Elke maand worden inactieve leden verwijderd en komt er plek voor nieuwelingen. Aanmelden kan dus altijd."

Het Uurwerk

Een van de kroegen waar Gangmakers welkom zijn is café Het Uurwerk aan de Langestraat. Eigenaar Pim Kosterink (26) is heel blij met het initiatief. "Het is natuurlijk een stukje extra omzet als ik meer mensen binnen heb, maar het gaat me er vooral om dat we vroeger gezelligheid krijgen in de café's."

"Alles moet wat dat betreft weer terug naar vroeger: eerder beginnen en niet altijd tot 06.00 uur doorgaan. Ga lekker vanaf 21.00 uur even borrelen, en ga daarna nog even een deurtje verder als je dat wilt. Maar vanaf middernacht pas de stad in hoeft echt niet."

Kritiek

Het lokken van jongeren met gratis drank wordt niet door iedereen toegejuicht. Volgens critici werkt Gangmakers drankmisbruik in de hand, en is het tegen de regels om drank weg te geven. Fraanje weerlegt de kritiek. "Ten eerste is het volgens de regels. We hebben een uitgaansvereniging opgericht, waar alle gangmakers lid van zijn. Daardoor komt er dus een vereniging in een café, en dan mag drank uitdelen wel." Maar het belangrijkste is dat mensen er volgens de initiatiefnemer niet meer door gaan drinken.

Aanmelden voor Gangmakers kan via www.gangmakerssociety.nl

Poll

Twentse cafés zetten gangmakers in om kroeg vroeger vol te krijgen

  • Goede zaak. Meer omzet voor de kroegbaas en meer tijd voor gezelligheid! (35%)
  • Belachelijk! Zo werk je drankmisbruik in de hand (10%)
  • Ik bepaal zelf wanneer ik de kroeg induik, daar heb ik geen gangmaker voor nodig (54%)
1255 stemmen