Volledig scherm
© Lars Smook DTCT

Grensoverschrijdend gedrag arts MST beïnvloedde mogelijk kwaliteit zorg

ENSCHEDE – De kwaliteit van de zorg in ziekenhuis MST is mogelijk nadelig beïnvloed door de traumachirurg die zich jaren lang schuldig maakte aan grensoverschrijdend gedrag. Het ging om ongewenste intimiteiten en verbaal agressief en intimiderend gedrag. Dat gebeurde met name tegenover vrouwelijke collega’s.

Een onafhankelijke commissie die in opdracht van de raad van bestuur van MST onderzoek deed naar de inmiddels opgestapte arts trekt de conclusie dat het gedrag van de arts mogelijk van invloed was op de kwaliteit van zorg. Dat blijkt uit een brief van lid Jan den Boon van de raad van bestuur op 7 mei aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

In de brief meldt Den Boon dat het dienstverband van de medisch specialist is beëindigd wegens disfunctioneren. De IGJ is een onderzoek gestart. Zolang dat loopt, gaat ze niet uitgebreid in op vragen van de media.

‘Geen concrete gevallen’

MST zegt dat ze geen aanleiding ziet om actie te ondernemen naar aanleiding van de conclusie van de commissie over de kwaliteit van zorg. ,,De commissie heeft geen concrete gevallen gevonden. Daarom zijn er ook geen aanwijzingen om verder te onderzoeken’’, aldus een schriftelijke verklaring. Het ziekenhuis sluit niet uit dat medewerkers zich ‘in de samenwerking die nodig was voor goede zorg anders gingen gedragen’. Mogelijk werd overleg gemeden.

Grensoverschrijdend gedrag

In de brief van Jan den Boon aan IGJ gaat hij nader in op de aard van het grensoverschrijdend gedrag. De commissie kreeg 18 meldingen binnen van medewerkers van MST. Daarnaast deden zich drie voorvallen voor in werkruimten van de spoedeisende hulp en de operatiekamer die door verschillende medewerkers zijn geobserveerd. De gebeurtenissen zijn gemeld aan leidinggevenden.

In de brief aan de IGJ staat: ‘De commissie heeft verklaard niet te twijfelen aan de authenticiteit van de verklaringen. Er is sprake van structureel gedrag. De commissie concludeerde dat de impact van veel gebeurtenissen groot en ernstig is’.

De inspectie laat naar aanleiding van deze kwestie weten dat een ziekenhuis verantwoordelijk is voor een cultuur, waarbinnen goede en veilige zorg wordt geboden. Dat is een randvoorwaarde. Dit aspect betrekt ze in haar onderzoek. Onduidelijk is of maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de arts eventueel in een ander ziekenhuis gaat werken.

Zijn dienstverband met MST is per 1 januari beëindigd. Hij was 64 jaar. MST stelt dat de man met vervroegd pensioen is gegaan. Het ziekenhuis geeft geen referenties aan eventuele nieuwe werkgevers. ,,Wat er verder met de melding gebeurt is aan de IGJ’’, aldus MST.