Grootste zonnepark van Twente geopend

videoHENGELO - Prins Carlos de Bourbon de Parme en directeur Marc Kapteijn van Twence openden donderdagmiddag het grootste zonnepark van de regio én de compleet vernieuwde biomassa-energiecentrale van Twence.

De biomassa-energiecentrale, die draait op niet-herbruikbaar sloophout, en het zonnepark produceren samen genoeg elektriciteit voor bijna 38.000 huishoudens. De biomassa-energiecentrale is de afgelopen anderhalf jaar vernieuwd met een turbine, waardoor naast stroom ook stoom en warmte geproduceerd worden. De geleverde energie is vergelijkbaar met het aardgasverbruik van 27.000 huishoudens.

De centrale en het zonnepark kostten bij elkaar ongeveer 50 miljoen euro. „Versneld verduurzamen vraag om grootschalige oplossingen op het gebied van duurzame energievoorziening en grondstoffenterugwinning”, aldus Twence directeur Marc Kapteijn.

Zonnepark

Het grootste zonnepark van Twente ligt net buiten de hekken van het Twence-hoofdterrein, ingeklemd tussen bedrijventerrein Twentekanaal (Hengelo) en de A35. Het heeft een totale omvang van 20 hectare, ongeveer 34 voetbalvelden. Het park voorziet in het elektriciteitsverbruik van ongeveer 4.500 huishoudens. Deze elektriciteit wordt geproduceerd met bijna 61.000 zonnepanelen met een totaal vermogen van 17,5 MWp.

Biomassa-energiecentrale

De biomassa-energiecentrale uit 2007 is geheel gemoderniseerd, wat een verdrievoudiging van de energieproductie oplevert. Door de warmte uit deze centrale kan tot 2030 jaarlijks het gebruik van ruim 39 miljoen m3 aardgas worden bespaard. De warmte gaat naar de stadsverwarming in Enschede. Er wordt ook gekeken naar levering aan Grolsch en Vredestein.

Volledig scherm
Het nieuwe zonnepark van Twence. © Twence