Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Hacker komt binnen in mail van provincie Overijssel

ENSCHEDE - Het is een hacker gelukt om door middel van phishing toegang te krijgen tot het emailaccount van een medewerker van de provincie Overijssel. De provincie heeft aangifte gedaan. Uit onderzoek blijkt dat het onwaarschijnlijk is dat de hacker gevoelige (persoons)gegevens heeft buitgemaakt.

De hacker kwam op 25 juni het webmailaccount binnen, meldt de provincie nu. Dit account is gebruikt om meer phishingmails (een vorm van internetfraude waarmee wordt geprobeerd persoonlijke gegevens te ontfutselen) naar medewerkers van de provincie te versturen. Toen dit aan het licht kwam, heeft de provincie gelijk maatregelen getroffen om data te beschermen en om de rest van de organisatie te informeren.

Gevolgen voor inwoners

De provincie heeft aangifte gedaan bij de politie en de hack gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Een extern forensisch onderzoeksbureau heeft onderzocht welke data de hacker heeft bemachtigd, of daar meer inloggegevens bij zaten en of de hack gevolgen had voor de dienstverlening aan inwoners, ondernemers, Statenleden en medewerker. Dat is volgens onderzoekers onwaarschijnlijk.

Er worden nu wel extra beveiligingsmaatregelen getroffen. Daardoor kunnen Provinciale Statenleden en medewerkers hun webmail voorlopig niet gebruiken.