Volledig scherm
© Frank Uijlenbroek

Hardenberg verontwaardigd en
bezorgd over plan gaswinning

HARDENBERG - Bewoners zijn bezorgd en raadsfracties bovendien verontwaardigd over de plannen van de NAM om nog tot 2033 aardgas te winnen uit de velden rond Hardenberg en de 'reële kans' op aardbevingen die daarmee gepaard gaat.

"Het is bestuurlijk onbeschoft dat we dit uit de krant moeten lezen. Slecht nieuws, dat is duidelijk. Het moet hier geen tweede Groningen worden", reageert voorzitter Gitta Luiten van de PvdA-fractie in de Hardenbergse gemeenteraad. CDA-fractieleider Martijn Breukelman is al even kritisch: "De NAM heeft echt wat uit te leggen. Je kunt niet in de krant even aankondigen dat er misschien wel huizen beschadigd gaan worden. Zo gaan we hier in Hardenberg in elk geval niet met elkaar om."

Zorgen

"Iedereen maakt zich wel een beetje zorgen", zegt voorzitter Henk Waterink van Plaatselijk Belang Buitengebied Gramsbergen, op basis van berichten die hij krijgt via sociale media. Hij wil dit aan de orde stellen tijdens het volgende overleg met wethouder René de Vent op 15 januari. "Het is goed om de vinger aan de pols te houden." Voor concrete acties vindt hij het nog te vroeg. "Op grond van het verleden hebben we nog steeds vertrouwen in de NAM. We gaan nu nog niet de buurt organiseren. Eerst maar eens praten met gemeente en NAM."

Meerdere raadsfracties gebruiken het vragenuur tijdens de vergadering van komende dinsdag aan om de kwestie aan de orde te stellen. "We willen weten wat de impact is en kijken wat we vanuit de gemeente moeten ondernemen. We moeten elkaar opzoeken voor een gezamenlijk standpunt", zegt CU-fractieleider Sake-Christiaan Stelpstra. Anne van den Hoek van GroenLinks wil bovendien een uitspraak over het voornemen van de NAM om de fracking techniek in te zetten. "Wij willen geen fracken, de raad heeft Hardenberg unaniem fracking vrij verklaard."

Kamervragen

De gemeente heeft formeel geen bevoegdheid, alleen adviesrecht, net als de provincie. De minister van Economische Zaken beslist. De raad laat zich daar niet door afschrikken. "Dan gaan we kijken naar andere manieren om aandacht te krijgen in Den Haag", waarschuwt Luiten. De aandacht van de GroenLinks Kamerfractie heeft Hardenberg al: fractielid Liesbeth van Tongeren heeft Kamervragen aan minister Eric Wiebes aangekondigd.

Wethouder De Vent zegt 'de gevoelens en emoties' over de risico's van gaswinning goed te begrijpen. "Iedereen denkt direct aan Groningen. We hebben altijd gezegd dat veiligheid en minimalisering van risico's voorop staat. Daar zullen we de plannen dan ook op beoordelen, samen met de omgeving."