Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Henk Lok (62), kopstuk van de Bloemenbende uit Glanerbrug, overleden

ENSCHEDE - Op 62-jarige leeftijd is Henk Lok uit Enschede overleden. Hij was in de jaren negentig één van de kopstukken van de zogenoemde Bloemenbende, opererend vanuit Glanerbrug.

Die werd mede geleid door zijn kompaan Bob V., die destijds in Markelo woonde. De bende had haar bijnaam te danken aan de smokkelmethode. De leden kochten kamerplanten op de veiling in Aalsmeer, met een bedrijfspasje van V. In de potten werden soft en harddrugs verstopt. De planten met de bijzondere ‘lading’ werden onder andere naar Engeland en Ierland gestuurd.

Ook nadat de Bloemenbende was opgerold en de leden waren berecht, zouden Lok en Bob V. betrokken zijn gebleven bij drugstransporten naar het buitenland.

Zelfmoordpoging?

Henk Lok raakte in juni vorig jaar ernstig gewond bij een schietincident, in het buitengebied tussen Oldenzaal en Deurningen. Rechercheurs, die de schietpartij natrokken, hielden er rekening mee dat Lok een zelfmoordpoging had gedaan.

Spelen met schietpen

Lok ontkende: „Ik zat met een schietpen te spelen. Zo’n pennetje waar een kogeltje in zit. Een 6 mm. Dat was ook mijn geluk, want daardoor kan ik het navertellen. Maar er is dus geen sprake van dat ik zelfmoord zou willen plegen. Zoals er ook al geen enkele sprake was van een eventuele aanslag. Dat is volledig uit de lucht gegrepen. Dit was een eenzijdig ongeluk’’, zei hij tegenover verslaggevers van RTV Oost.

Volgens hen ging de kogel dwars door zijn hoofd en doorboorde zijn voorhoofdskwab, waardoor Lok hersenletsel opliep. Hij werd opgenomen in Helmerzijde, het psychiatrische ziekenhuis in Enschede. Zijn toestand zou niet kritiek zijn geweest. Wel moest hij wekenlang worden vastgebonden. „Ik zag dingen die er geeneens waren.” 

‘Geen heilige’

Lok ontkende tegenover bekenden zijn criminele verleden en de geschiedenis van de Bloemenbende niet. „Ik ben heus geen heilige, maar dit is iets dat alweer ruim twintig jaar achter me ligt”, zei hij vorig jaar. Na zijn detentie werkte hij onder andere als monteur van koffiemachines,