Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Hennepkwekerij ontmanteld in onderzoek naar gedode man aan de Schietbaanweg in Enschede

ENSCHEDE - In het recherche-onderzoek naar de gewelddadige dood van een 44-jarige Turkse Enschedeër is deze woensdagmiddag een hennepkwekerij ontmanteld en opgeruimd. De drugsplantjes groeiden in de woning aan de Schietbaanweg 27, in de vooroorlogse volkswijk Twekkelerveld.

In het gangpad tussen de nummers 27 en 29 werd maandagmorgen rond half negen het ontzielde lichaam van een man gevonden. Hij zou zijn ontdekt door een vader die zijn zoontje naar de kinderopvang bracht. Peuterspeelzaal Twekkie en obs Twekkelerveld liggen pal tegenover de plaats delict (pd).  

De 44-jarige man was volgens de politiewoordvoerster 'overduidelijk' door een misdrijf om het leven gekomen. De achternaam van het slachtoffer is Aydin, zijn voornaam is nog niet bekend. 

Het ontdekken van de hennepkwekerij roept vragen op bij de leden van rechercheteam Iran. Nagetrokken wordt wie de feitelijke eigenaar van de plantage is, wie de plantjes de afgelopen tijd heeft gevoed en verzorgd en voor wie de te oogsten softdrugs bestemd was. De politie hoopt op tips van buurtbewoners en uit de drugsscene.

Vuurwapen in tuin gevonden

Een bewoner meldde dat deze woensdag rond twaalf uur in zijn voortuin aan de Voermanstraat, een paar straten verwijderd van de plaats delict, een tas met inbrekersgereedschap en vuurwapen is gevonden. Politieagenten en forensische rechercheurs hebben daar onderzoek naar gedaan. Onduidelijk is of de gevonden spullen met het misdrijf te maken hebben.

Wijkbewoners gaan ervan uit dat Aydin urenlang in het steegje heeft gelegen. Hij moet zondagavond rond 23.45 uur om het leven zijn gebracht. Meerdere getuigen hoorden geschreeuw en een aantal pistoolschoten. Gedacht werd dat het vuurwerk was. Buren hoorden iemand wegrennen. Een overbuurman is naar buiten gestormd, maar zag noch het gevelde slachtoffer in het donkere gangpad noch de vluchtende dader. Sommige buurtbewoners maken zichzelf verwijten dat ze geen poolshoogte zijn gaan nemen, zodat het slachtoffer eerder zou zijn gevonden.