Volledig scherm
Kinderen genieten van windkracht 9 in Rotterdam. Zo hard zal het in deze regio niet waaien.

Herfststorm? Het zal hier in Twente wel meevallen

KaartHENGELO - Het gaat woensdag spoken in het land maar of het in deze regio heftig wordt, is de vraag. De laatste keer dat het hier heel hard waaide, was in 2002.

Het KNMI spreekt van windstoten tot 90 kilometer per uur en op de Wadden zelfs tot 120 kilometer per uur. Dat zijn zeer krachtige windstoten, die in deze regio voor het laatst werden gemeten in 2002. Om precies te zijn, op 27 oktober toen er een storm over ons land heen raasde.

Slachtoffer

Bij deze storm viel een slachtoffer: in Enschede kwam een 39-jarige man om het leven, die met zijn hond liep te wandelen aan de Voortsweg. Hij werd geraakt door een vallende boom. Een vrouw die in het Ledeboerpark in dezelfde gemeente aan het wandelen was, raakte ernstig gewond aan haar been door een vallende tak. De alarmeringscentrale kreeg op die dag meer dan 1000 meldingen binnen. Gebouwen raakten beschadigd, 3 schapen kwamen om omdat de schuur instortte.

Station

Ook in juli 2007 waaide het erg hard in deze regio, vooral in Hengelo. Bomen werden ontworteld en veroorzaakten veel schade. Een deel van het dak van het station waaide op de appartementen aan het plein. Toch was de windstoot van die dag niet zo krachtig als in 2002, namelijk 83 kilometer per uur.

Buien

Zo erg als het toen was, zal het zeker niet worden. De verwachting is dat de wind vooral in het westen op volle kracht zal zijn. Alleen tijdens buien kunnen in deze regio windstoten voorkomen.

Een overzicht van de harde windstoten van de laatste jaren.

Jaren 50