Volledig scherm
© Olaf Smit

Het ziet er niet zo uit, maar sinds 11.28 uur is 't echt lente in Twente

UpdateENSCHEDE  - Hoera, het is lente! Nog niet zo lang: pas sinds 11.28 uur deze maandag. Op dat tijdstip stond de zon precies boven de evenaar. Naar het schijnt althans, want de zon laat zich in Twente nog niet zien.

Voor weerfetisjisten is het vier keer per jaar elke keer opnieuw een punt van discussie: is het nieuwe jaargetijde nu al aangebroken of niet? 

Twee lentes

Het ene kamp vindt dat de lente al een tijdje aan de gang is. Want de meteorologische lente is op 1 maart al begonnen. Ooit spraken weerkundigen met elkaar af om de seizoenen af te bakenen en op te delen in elk drie maanden. De eerste dag van de maand leek een logisch beginpunt voor een nieuw jaargetijde. Bovendien kunnen meteorologen zo gemakkelijk seizoenen uit diverse jaren met elkaar vergelijken.

Het andere kamp zweert bij de astronomische lente als juiste theorie. Die is deze maandag begonnen om exact 11.28 uur. De astronomische oftewel sterrenkundige lente begint elk jaar op 20 of 21 maart, op de dag dat de zon precies boven de evenaar staat. Dag en nacht duren dan exact even lang. 

Huh, de lente begint toch op 21 maart?

Doordat de aarde rond de zon draait, begint de astronomische lente elk jaar op een (iets) ander tijdstip. Vorig jaar begon de lente op 20 maart al om 05.30 uur, in 2015 'pas' om 23.45 uur. De laatste keer dat de lente op een andere dag begon, was in 2007. Toen ving het seizoen op 21 maart aan. De eerstvolgende keer dat de lente opnieuw op een andere dag begint, is in 20148. Dan begint het jaargetijde al op 19 maart.

Nat

Van 'lekker lenteweer' is vooralsnog geen sprake. Het is bewolkt en regenachtig en de temperatuur komt niet boven de 12 graden. Maar schijn bedriegt: er staan al genoeg bloemen en planten in bloei, zoals in natuurgebied Bekendelle bij Winterswijk. 

Warmte- en kouderecord

Records gaat deze maandag echter niet breken. De warmste eerste lentedag ooit was op 20 maart 2014. Toen gaf de thermometer 21,1 graden aan. Voor het koudste begin van de lente moeten we terug naar 1958, toen kwam de temperatuur op 20 maart niet boven de 1,3 graden. Ook de lente van 2013 begon fris, met een maximumtemperatuur van 1,9 graden.

Zon

Later in de week verandert het weerbeeld volgens Weerplaza. Op donderdag en vrijdag kan er nog wel een buitje vallen, maar is het overwegend droog. 's Nachts kan het nog wel koud worden - er is zelfs een grote kans op vorst aan de grond - maar zoals het er nu naar uitziet, stijgt de temperatuur in het weekeinde. Het is dan naar verwachting overwegend droog en plaatselijk kan het 15 graden worden. En dan is het echt lente in Twente.