Volledig scherm
© ANP

Hittegolf ontwijken? Op deze 5 plekken in Twente vind je verkoeling

ENSCHEDE - Opgepast, het wordt warm. Heel warm. De komende dagen kan het kwik in deze regio Twente oplopen tot ver boven de dertig graden. Woensdag kan het in Twente zelfs meer dan 35 graden worden. Warmte genoeg dus, maar wat kun je doen voor een beetje verkoeling én een leuke dag? Wij geven vijf tips.

1. Neem een kijkje bij Grolsch

Volledig scherm
De brouwerij van Koninklijke Grolsch. © CAPITAL PHOTOS

Bij een zomerse vrije dag hoort voor veel mensen een biertje. Dus wat beter te doen dan op bezoek gaan bij de bron! De Grolsch brouwerij in Enschede.  Rondleidingen door de brouwerij zijn al jaren populair én aangenaam qua temperatuur bovendien. Dat komt vooral door de manier waarop het in deze regio beliefde bier wordt gemaakt. Een proces wat je in de brouwerij van A tot Z zelf kunt bekijken.

Bij de gisting van het bier - waarbij suikers worden omgezet in smaak - zijn er twee manieren om dit te doen: bovengisting en ondergisting. Bovengisting gebeurt bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. Ondergisting zelfs bij een temperatuur tussen de 4 en 15 graden. Een stuk koeler dan buiten, waardoor het in de brouwerij net buiten Enschede aangenaam vertoeven is voor iedereen die de warmte even wil ontsnappen.  

De tour duurt ongeveer 2.5 uur en nadertijd staat er een koud biertje klaar. Reserveren kan via de website van Grolsch en kost 15 euro per persoon.

2. Bezoek een kerk of een basiliek

Volledig scherm
De Plechelmusbasiliek in Oldenzaal/ © Robin Hilberink

In een oud gebouw zoals een kerk wordt het nooit warm. Een veelgehoorde klacht in de winter, maar tijdens een hittegolf ideaal! Veel kerken in deze regio zijn gedurende de dag geopend voor publiek. Zo ook de St. Plechelmusbasiliek in Oldenzaal. De basiliek is rond 1150 gebouwd en de toren is al in 1240 aan de kerk toegevoegd. Vanaf 1 april 2019 is de kerk weer dagelijks opengesteld voor bezoekers, die er tot 16.30 uur terecht kunnen. 

De kerktoren kan worden beklommen en iedere dag zijn enkele vrijwilligers van de Vereniging van Basiliekwachten aanwezig voor het beantwoorden van vragen over de Plechelmusbasiliek. Het gebouw staat vol bijzondere relikwieën en is vrij toegankelijk. Maar ‘de Plechelmusbasiliek is en blijft een kerk en is zeker geen museum’, schrijven de vrijwilligers van het historisch monument op de website van de basiliek. Gedraag je wel een beetje dus.

3. Het museum? In de Museumfabriek komen ze zelfs voor de koelheid

Volledig scherm
Kinderen luisteren naar een verteller in de Museumfabriek in Enschede. © Reinier van Willigen

Verkoeling vinden én toch cultureel verantwoord bezig zijn? Misschien is het Rijksmuseum Twenthe of de Museumfabriek in Enschede een idee. Vanwege het aanbod, maar ook omdat het vooral in de Museumfabriek een stuk koeler is dan buiten. “Er zijn zelfs mensen die vanwege die reden hier op bezoek komen”, laat een medewerkster desgevraagd weten. “We hebben een climate control systeem. Als het buiten warm is, blijft het bij ons binnen aangenaam koel. Zo rond de 20 graden.”

Het museum verwacht dus extra drukte de komende paar zomerse dagen? “Dat is heel erg afhankelijk van het weer. Maar we horen wel vaker dat bezoekers echt bewust mede door de temperatuur kiezen voor een bezoekje aan ons.”

De Museumfabriek én het Rijksmuseum Twenthe staan overigens de hele zomer in het teken van ‘Een Zomer Lang Spelen’: installaties voor de jongere bezoeker waar je zelf mee kunt spelen. Beide musea zijn gevestigd in de Enschedese wijk Roombeek.

4. Op zoek naar airco? De bioscoop!

Volledig scherm
Bioscoop Movie Unlimited aan Amaliaplein in Almelo. © Lenneke Veerbeek

Naar de bioscoop in de hitte? Dat is eigenlijk helemaal geen slecht idee. Filmzalen staan bekend om de aangename temperaturen dankzij de airconditioning en dat is in Twente niet minder. De Almelose bioscoop Movie Unlimited verscheen begin deze maand zelfs op een lijstje met ‘de koelste bioscopen’ van Nederland en Vlaanderen. Maar ook in Enschede (Kinepolis) en Hengelo kun je terecht om een filmpje te pakken. 

Het huidig aanbod in de filmzalen is overigens dik in orde. Met The Lion King, Spider-Man, Toy Story 4, Aladdin en Rocketman nog in de bioscopen is er voor filmliefhebbers genoeg te zien. 

5. Krijg de rillingen in de walk-in fridge in Haaksbergen

Boodschappen doen terwijl het buiten bijna veertig graden is, geen pretje. Tenzij je verkoeling zoekt bij de koelkasten van de vers-afdeling. In Haaksbergen zijn ze nog een stapje verder gegaan. De vestiging van de Jumbo-supermarkt opende daar twee zomers geleden namelijk een ijskelder voor het bier! En dat als eerste van Nederland.

“We leggen het bier in de winkel al koud, zodat je het meteen koud kunt drinken”, legde eigenaar Niek Leussink van de Jumbo in Haaksbergen destijds uit. De ‘kelder’ ligt niet onder de grond, maar op dezelfde verdieping als de rest van de supermarkt. Via een automatische deur loop je vanuit de winkel de bierruimte in. Koud is het er wel: 4 tot 6 graden. “De ideale drinktemperatuur”, volgens Luessink.

Wij bezochten de ijskelder in Haaksbergen destijds bij de opening. Bekijk die reportage hieronder.

Niet op zoek naar verkoeling? Dan heb je aan de buitenlucht waarschijnlijk genoeg deze week. De voorspellingen op een rij: