Volledig scherm
Meiden zoeken verkoeling in het Volkspark in Enschede © Annina Romita

Hittegolf op komst in Twente, RIVM lanceert hitteplan

ENSCHEDE - Het wordt weer zomers warm de komende dagen in Twente en de Achterhoek. Weerplaza verwacht de derde regionale hittegolf van het jaar. Het RIVM lanceert vanaf morgen een nationaal hitteplan. Maar zo extreem warm als eind juli wordt het niet.

Twente maakt zich op voor een weekend met tropische temperaturen. Deze vrijdag is het al aangenaam warm met 26 graden. Zaterdag en zondag stijgt het kwik naar 30 tot 31 graden. Ook na het weekend blijft het tropisch met het kwik boven de 30 graden. Pas vanaf volgende week vrijdag duikt de temperatuur weer onder de 25 graden.

En dus is de kans aanzienlijk dat Twente opnieuw een hittegolf krijgt. Voor een hittegolf moet het minimaal vijf dagen op rij zomers warm zijn (25 graden of hoger), waarbij in die periode ook minimaal drie tropische dagen worden gehaald (30 graden). 

Hitteplan

Het RIVM lanceert vanwege de verwachte hitte vanaf zaterdag een nationaal hitteplan. Het laatste hitteplan was actief in heel Nederland van 23 tot en met 28 juli. Die week was het extreem warm, met een historische 40,2 graden. Nooit eerder sinds de start van de metingen in Twente, werd het zó warm. Dergelijke extreme hitte wordt nu niet verwacht: het kwik in deze regio stijgt naar maximaal 31 tot 32 graden.