Volledig scherm
Marja Bakker is optimistisch aan de start van de Pickmäyerlauf die van Uelsen naar het Springendal naar Ootmarsum gaat. © Josien Kodde

Hoezo tropisch warm? Marja uit Borne loopt ‘gewoon’ de halve marathon

OOTMARSUM - Allerlei loopevenementen in het land zijn afgelast vanwege de hitte, maar niet de Pickmäyerlauf door het Springendal bij Ootmarsum. Marja Bakker uit Borne startte zondagmorgen met goede moed aan de halve marathon. ,,Je moet je tempo aanpassen. Anders ga je onderuit.’’

De 61-jarige deelneemster van loopgroep De Kopsloper uit Borne belde vrijdag voor de zekerheid nog met de organisatie of het doorging. ,,Het zou 19 graden worden. Geen 30.’’ Maar de organiserende Sportverein Olympia Uelsen in Uelsen was vastberaden. ,,We hebben genoeg extra maatregelen genomen’’, legt Helmut Holtvlüwer uit.

Meer zorgposten

Normaliter rijden twee auto’s van het Duitse Rode Kruis en een particuliere wagen mee om eventuele uitvallers op te pikken. Vanwege de warmte wordt een vierde wagen ingezet. ,,Ook hebben we het aantal verzorgingsplaatsen verdubbeld van vier naar acht’’, aldus Holtvlüwer. Marja Bakker begint optimistisch aan de start.

Volledig scherm
Deelnemers aan de halve marathon van de Pickmäyerlauf weten bij de start al dat het zwaar gaat worden. © Josien Kodde

,,Weet je, na dat debacle met de Nijmeegse Wandelvierdaagse waarbij al die lopers op de dijk in elkaar zakten, durven we in ons land niets meer. De organisatie kreeg onderuit de zak. Duitsers gelasten niet zo snel iets af. Ze hebben een andere cultuur. Ze gaan ervan uit dat de lopers hun eigen verantwoordelijkheid nemen.’’

Dat doen ze. Marja Bakker en ook deelnemer Clemens Weersink uit Vasse passen hun looptempo aan. Normaliter kan Weersink de ruime 20 kilometer klokken op 1.32. Nu verwacht hij er vier minuten langer over te doen. Marja Bakker heeft alvast 25 minuten opgeteld bij haar reguliere tijd van 1.50 voor de halve marathon.

Verraderlijke hoogteverschillen 

,,Het loopt best ontspannend. De tijd doet er namelijk niet zo toe, dit keer.’’ Haar echtgenoot rijdt mee op de fiets. In zijn koelbox zit een sixpack water extra voor Marja en haar broer. Als om 10 uur het startsein klinkt in Uelsen gaat de route richting Nederlandse grens, waar de deelnemers het Springendal aandoen. Deels door het bos in de schaduw. Maar er zijn ook een paar verraderlijke hoogteverschillen te trotseren in de felle zon.

Volledig scherm
Marja Bakker heeft extra water mee vanwege de hitte. © Josien Kodde

Na 50 minuten passeren de eerste lopers de verzorgingspost op 14 kilometer. Water en bananen vinden gretig aftrek bij de deelnemers, die de zichtbaar hinder ondervinden van de hitte. De provisorische douche bij de post wordt niet gebruikt. Marja Bakker en Clemens Weersink zijn nog niet in zicht.

Uiteindelijk finishte Marja Bakker met een tijd van 2.17, twee minuten langzamer dan ze had verwacht. ,,De laatste kilometers waren loodzwaar. We hebben nog wat andere lopers water gegeven. Ze hadden geen niets bij zich.’’ 

Alle circa 90 deelnemers aan de Pickmäyerlauf finishten zonder problemen. De douche na afloop en een koel drankje waren zeer welkom.