Hoogleraren UT in Enschede vangen 5 miljoen euro

ENSCHEDE – Vijf miljoen euro. Dat krijgen de hoogleraren Hans Gardeniers en Detlef Lohse samen uit de Europese subsidiepot ERC. Jaarlijks verdeelt het fonds 540 miljoen euro onder veelbelovende onderzoeksprojecten. Dit keer kunnen twee onderzoekers van de Universiteit Twente elk 2,5 miljoen euro op de rekening bijschrijven.

Gardeniers is van de vakgroep MCS en werkt aan een 3D-printer voor nieuwe nano-materialen. Bij ‘nano’ gaat het om materialen vanaf een miljoenste millimeter. De onderzoeker hoopt een materiaal te kunnen maken dat waterstofgas kan maken met behulp van zonlicht. Waterstof is milieutechnisch gezien een schone brandstof omdat bij de verbranding alleen water ontstaat. 

Vloeistoffen

Detlef Lohse krijgt het geld voor onderzoek naar opgeloste stoffen in vloeistoffen. Stoffen kunnen van de ene in de ander vloeistof overgaan als ze bij elkaar komen. De techniek wordt veel gebruikt in de verf- en voedingsmiddelenindustrie. Hoe het echter precies werkt, dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Lohse wil dat de komende jaren uitvogelen met zijn vakgroep Physics of Fluids. Mogelijk ontdekt hij dan ook andere toepassingsmogelijkheden.

Volledig scherm
FOTO: Frans Nikkels