In drie jaar tijd 28 verkeersdoden op kruispunten in Twente

KaartENSCHEDE - In heel Twente zijn in drie jaar tijd 28 mensen om het leven gekomen op een kruispunt. De meeste verkeersdoden vielen in Enschede (in totaal 6), gevolgd door Rijssen-Holten (5) en Oldenzaal (4). Het aantal ongevallen op kruispunten in Twente is de afgelopen jaren met ruim een derde toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat, die RTL Nieuws heeft geanalyseerd. In drie jaar tijd, tussen 2016 en 2018, is het aantal ongevallen in deze regio flink gestegen. Zowel in ongevallen met alleen blikschade, die met letsel, en die met een dodelijke afloop, is een stijgende lijn te zien. Enschede is daarin de absolute koploper van Twente, met in drie jaar tijd 1.234 ongevallen met blikschade, op een totaal van 2.828 in de hele regio.

Enschede heeft gevaarlijkste kruispunt

Volledig scherm
Een motorrijder kwam in augustus 2017 om het leven op deze kruising in De Lutte, nadat hij in botsing was gekomen met een auto. © News United

De viersprong Kuipersdijk-Mooienhof in het centrum van Enschede geldt daarbij als het gevaarlijkste kruispunt van de gehele provincie. 19 ongevallen gebeurden er in de voorbije drie jaar. Ook op de viersprong bij de Boulevard 1945 was het met 18 ongelukken vaak raak.

567 keer was er tussen 2016 en 2018 sprake van letsel na een botsing op een kruising in Twente. Ook hier voert Enschede de lijst aan: bijna 1 op de 4 ongelukken met letsel (162 totaal) gebeurde in de grootste stad van de regio. Enschede is een bijzondere eend in de bijt, ziet ook datajournalist Jasper Bunskoek, die voor RTL Nieuws het onderzoek naar de gevaarlijkste kruispunten uitvoerde.

Aantal ongevallen flink toegenomen

Het totaal aantal ongevallen in heel Twente is in drie jaar tijd met bijna een derde toegenomen: 829 in 2016, naar 1248 vorig jaar. Mogelijk is het aantal ongelukken in de regio nog groter, want niet elk ongeluk wordt geregistreerd en van een deel van de ongevallen is niet bekend waar deze precies plaatsvonden.

In heel Nederland vielen vorig jaar 172 doden bij een ongeluk op een kruispunt. Dat zijn er 25 meer dan in 2016. Het totaal aantal ongelukken op kruispunten schommelt de afgelopen jaren rond de 20.000. Benieuwd naar jouw gemeente? Bekijk de kaart hierboven.

3 verkeersdoden in de Achterhoek
In Berkelland, Oost Gelre, Winterswijk en Aalten zijn de afgelopen drie jaar 3 verkeersdoden gevallen op een kruispunt. In totaal waren er in de vier Achterhoekse gemeenten 459 ongevallen, waarvan 25 met letsel. Bij de overige ongevallen was er alleen sprake van blikschade.

In Aalten nam het aantal ongevallen op kruispunten af, tegen de landelijke trend in: van 47 in 2016 naar 44 vorig jaar.

Wat is de oorzaak?

Quote

Het aantal verkeersdo­den is enorm gestegen. Er moet iets aan de hand zijn

Bert van Wee, hoogleraar TU Delft

Een eenduidige oorzaak voor de toename van het aantal verkeersdoden is niet aan te wijzen. „Het zou kunnen dat bijvoorbeeld fietsers vaker hun smartphone gebruiken. Het kan ook zijn dat automobilisten op een aantal punten wat harder gaan rijden, maar dat weten we allemaal nog niet”, zegt hoogleraar transportbeleid Bert van Wee van de TU Delft.

Hij noemt de toename van het aantal verkeersdoden op kruispunten ‘fors’. „Het is zo groot, dat we denken dat het niet meer alleen door toeval kan worden verklaard. Dus er moet iets aan de hand zijn.”

Volledig scherm
De kruising Kuipersdijk-Mooienhof is de gevaarlijkste viersprong van Overijssel © Frans Nikkels - DTCT