Volledig scherm
Voor de Intertoys XL in Hengelo ziet het er somber uit © Carlo ter Ellen

Intertoys failliet: voor deze filialen in Twente ziet het er somber uit

ENSCHEDE - Speelgoedwinkel Intertoys is failliet. In Twente heeft de speelgoedketen vijftien vestigingen, in het noordoostelijke deel van de Achterhoek zijn het er vier. Van alle filialen in dit gebied zijn er slechts zes franchisers, zelfstandige ondernemers die volgens de formule van de speelgoedketen werken.

Mocht er geen overnamekandidaat worden gevonden voor Intertoys, dan blijven alleen de vestigingen in Rijssen, Haaksbergen, Vroomshoop, Vriezenveen, Wierden en Aalten bestaan. Voor de megawinkels in Hengelo (op Plein Westermaat) en in Enschede (bij het Miro Center) valt dan het doek, evenals voor de kleinere filialen in onder meer Oldenzaal, Almelo, Borne en Nijverdal.

‘Geen grote problemen’

De vestiging van Intertoys in Vriezenveen sluit komende zaterdag al. „Dat staat helemaal los van het faillissement”, benadrukt franchisenemer Dirja Reinders, tevens eigenaar van het filiaal in Wierden. „Het is de concurrentie van het internet, de huurkosten van het pand, andere kosten en onze leeftijd (63), waardoor we alleen nog met de winkel in Wierden verder willen”, vertelt ze.

Het bankroet van Intertoys zorgt volgens Reinders niet voor grote problemen. „We kunnen bepaald speelgoed straks niet meer of moeilijker inkopen, maar verder zullen de gevolgen meevallen.”

Genoeg aanbieders

Jan Koelewijn, franchiser van Intertoys Vroomshoop, verwacht eveneens geen grote donkere wolken door het faillissement van de speelgoedketen. „Er zijn genoeg aanbieders om speelgoed te kopen, mocht Intertoys geen doorstart maken”, vertelt hij. Ook de zelfstandige Intertoys in Rijssen en Haaksbergen zien geen grote beren op de weg. „Wij zijn een franchise en blijven dus zeker doorgaan”, luidt hun korte boodschap.