Reisopera
Volledig scherm
Reisopera © Marco Borggreve

Jaarlijks miljoen extra voor Nederlandse Reisopera uit Enschede

ENSCHEDE - De Nederlandse Reisopera krijgt jaarlijks een miljoen extra van het Rijk. Met die verrassende mededeling kwam minister Van Engelshoven dinsdag in haar brief over het cultuurbeleid voor de komende jaren.

Met het geld krijgt het gezelschap eindelijk de zo vurig gewenste steun in de rug om althans een deel van de schade te repareren die zeven jaar geleden bij de grote kaalslag in de cultuursector werd aangericht. De Reisopera moest toen tientallen mensen ontslaan en veranderde in een kleine productiekern met een slechts een kleine groep vaste medewerkers.

Complete verrassing

Voor directeur Nicolas Mansfield kwam het extra geld als een complete verrassing. „Ik had dat niet niet verwacht, en al helemaal niet op dit moment. De echte beslissingen over de verdeling van de subsidies in de cultuursector moeten nog worden genomen. Met dit besluit geeft de minister aan dat ze de problemen begrijpt waarin wij sinds 2012 worstelen. Tegelijk ook honoreert ze hiermee de manier waarop wij toch geprobeerd hebben om met een beperkt budget vernieuwende  opera’s te brengen.”

Van Engelshoven presenteerde haar besluit over de Reisopera dinsdagmorgen als onderdeel van het nieuwe cultuurbeleid voor de periode 2021-2024. In die periode hoopt de bewindsvrouw in totaal 44 miljoen extra te investeren in de cultuursector. Met dat geld moet het traditionele aanbod worden vernieuwd en uitgebreid, onder meer via subsidies voor vernieuwende genres als popmuziek en design. Ook de manier van subsidiëren gaat op de schop. Veel meer dan vroeger gaan ook stedelijke regio’s een rol spelen in het cultuurbeleid van de komende jaren.