Volledig scherm
© REUTERS

Je laten testen op HIV? Het kan komende week gratis in Twente

ENSCHEDE/ALMELO - Op meerdere plekken in Twente kunnen mensen volgende week een hiv-sneltest laten doen. De test is gratis en geschiedt anoniem. Jaarlijks krijgen 800 nieuwe mensen in Nederland hiv. In Nederland heeft 1 op de 600 Nederlanders de soa-vorm.

Bij het Medisch Spectrum Twente (MST) en de GGD in Enschede, en PlusApotheek de Kolk in Almelo, kunnen mensen in de week van volgende week maandag (25 november) terecht voor een hiv-sneltest.

Aandacht vestigen

Met de gratis sneltesten willen MST en de GGD de aandacht vestigen op het belang van testen op hiv bij mensen die risico hebben gelopen. Dat is in principe iedereen die ooit onbeschermde seks heeft gehad. Ook mensen die in aanraking zijn geweest met besmet bloed kunnen risico lopen op hiv. „Hiv is tegenwoordig goed te behandelen met medicatie. Helaas lopen er ook nog steeds ruim 2500 mensen rond met hiv zonder het zelf te weten”, aldus het MST.

Hoe laat je je testen op hiv?

- Voor de test wordt één druppel bloed geprikt uit de vinger;
- De test is gratis en de uitslag is binnen 20 minuten bekend;
- Bij een positieve uitslag is nazorg geregeld;
- Tijdens het testen is een verpleegkundig hiv-consulent aanwezig die vragen over hiv en aids kan beantwoorden.

Waar en hoe laten testen

De gratis hiv-sneltest bij het MST wordt gehouden van maandag 25 t/m vrijdag 29 november. Een afspraak maken is noodzakelijk, dat kan door te bellen met 06-31751531.

Daarnaast kunnen mensen op dinsdag 26 november tussen 16.30 en 19.30 uur zonder aanmelding langskomen bij de GGD Twente in Enschede, en bij PlusApotheek in Almelo.