Volledig scherm
Bij de injectielocatie in Rossum staan momenteel tal van containers ten behoeve van werkzaamheden, waarbij een corrosiewerende coating wordt aangebracht op onderdelen van de installatie. © Carlo ter Ellen DTCT

Kamervragen na ongerustheid over afvalwaterinjectie in Rossum

ROSSUM/DEN HAAG - Het Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) wil weten of het Staatstoezicht op de Mijnen ook zelf onderzoek doet naar de veiligheid van de injectie van afvalwater van de NAM, in een oud gasveld in Rossum.

Van der Lee wil dat weten van minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, naar aanleiding van de ongerustheid over een lekkage van afvalwater in Duitsland eind juli en de werkzaamheden die de NAM sinds enige tijd uitvoert bij de injectielocatie aan de Tramweg in Rossum. Van der Lee wil weten of er wederom sprake is van aantasting van pompen en leidingen door bacteriegroei. Dat leidde in 2015 tot een lekkage aan de transportleiding van Schoonebeek naar Twente, die vervolgens geheel werd vervangen. Het Kamerlid wil nu weten of de injectieputten ook ‘waterdicht’ zijn en of overwogen is de afvalwaterinjectie stil te leggen.

Corrosiewerend

De NAM verklaarde gisteren in De Twentsche Courant Tubantia dat in Rossum geen sprake is van lekkage en dat de werkzaamheden aan de locatie ‘regulier groot onderhoud’ betreffen. Hoewel daarbij bovengronds op onderdelen van de installatie een corrosiewerende laag wordt aangebracht, zou er geen relatie zijn met de lekkage in Duitsland.

Het Staatstoezicht op de Mijnen zegt: „In Nederland is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar mogelijke risico’s en het kunnen beheersen daarvan. Op basis van al die inzichten heeft de NAM een – voor dit gebied speciaal opgestelde - waterinjectie management plan opgesteld. Dit plan voldoet en stelt SodM in staat toezicht te houden op de NAM, die verantwoordelijk is voor het beheersen van de risico’s.”