Volledig scherm
© Marcel Otterspeer

Kamervragen over toestaan meer giftreinen in regio

Het CDA in de Tweede Kamer en de Provinciale Staten plaatst ‘grote vraagtekens’ bij een eventuele aanpassing van de normen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.

Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch stelt dinsdag vragen aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven, over het voornemen om de normen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen aan te passen. Daardoor zou het huidige overschrijden van de normen gelegaliseerd kunnen worden. “We willen precies weten op basis van welke informatie zij denkt dat meer giftreinen over dit spoor verantwoord zijn”, zegt Amhaouch. “Het is helaas een feit dat vervoer via de Betuwelijn hinder ondervindt van werkzaamheden aan de Duitse kant, maar dat mag geen reden zijn voor onverantwoorde risico’s op andere spoortrajecten.”

In een brief aan de Kamer liet Van Veldhoven vorig jaar weten dat de in 2015 vastgestelde risicoplafonds vooral gebruikt zijn om zo veel mogelijk wagons naar de Betuwelijn te dirigeren. Het CDA-Statenlid Bart van Moorsel zegt eerder vragen gesteld te hebben aan Gedeputeerde Staten over de aanpassing van normen. “Niet alleen de risiconormen, maar ook de geluidsnormen. Ik kan mij voorstellen dat mensen die langs het spoor wonen daar dagelijks meer last van hebben. We willen weten hoe het zit met de toename van het goederenvervoer. Vooral op het gebied van eisen aan de wagons en de geluidsoverlast.”

De politieke partij Werknemers Groepering in Oldenzaal heeft aan het gemeentebestuur gevraagd om de Twentse gemeenten op te roepen zich met de Veiligheidsregio gezamenlijk uit te spreken richting de staatssecretaris over de dreigende uitbreiding van van het vervoer van de gevaarlijke stoffen over het spoor.