Volledig scherm

Keetadviseur (22) uit Nijverdal wil 'vooral niet met het vingertje wijzen'

Keet Mander en Keet ’t Greune hök zijn verkozen tot ‘De Beste Keet van Tubbergen/Dinkelland 2016’. De jaarlijkse keetkeur van Plattelands Jongeren Overijssel (PJO) wordt verricht door echte keetadviseurs, zoals Dennis Mars (22) uit Nijverdal.

1. Een keetadviseur? Hoe leg je dat uit op een verjaardag?
“Elk jaar gaat Plattelands Jongeren Overijssel op zoek naar de beste keet in het land. Op uitnodiging van een keethouder kom ik langs en kijk dan bijvoorbeeld naar brandveiligheid, alcoholbeleid, huisregels, activiteiten en EHBO. In 2014 won ik met mijn eigen keet in Hellendoorn de tweede prijs van Nederland. Die keet heb ik nu niet meer, maar ik wilde wel graag wat met andere keten blijven doen. Juist, omdat ik het zelf zo leuk vond.”

2. Het is tijd voor positief keetnieuws?
“Ja, er moet een beter beeld van de keten komen. Het wordt te vaak nog gezien als een zuipkeet en dat komt natuurlijk door het alcoholgebruik. Maar je kunt niet alle keten over één kam scheren. Het is voor veel jongeren een heel sociaal gebeuren. En dat is ook de kracht van de keet. Jongeren dwalen niet op straat rond, maar zitten bij elkaar en vaak onder toezicht van ouders. Samen barbecueën, een barretje timmeren…”

3. Een 22-jarige die jongeren de les leest. Hoe gaat dat?
“Vooral niet met een vingertje wijzen, maar jongeren ergens over na laten denken. Wie van jullie heeft een EHBO-diploma? Waar is de EHBO-trommel? Dat soort vragen stel ik dan. En dat leer je als adviseur ook allemaal tijdens een training van PJO. Doordat ik zelf 22 jaar ben, begrijp ik jongeren natuurlijk precies. Ik zit met ze op één lijn en weet precies hoe het was in mijn eigen keet.”

4. Geen uitnodiging, geen keetkeur door de keetadviseur.
“Zo werkt het. En er zijn daardoor veel keten waar we niet komen. Sommige jongeren zijn bang om zich op te geven, want niet alle gemeenten accepteren een keet. Ook zijn ze bang dat hun gegevens aan andere organisaties worden gegeven, maar dat gebeurt niet. Alle gegevens blijven bij Plattelands Jongeren Overijssel.”

5. Er moet dus meer gebeuren om het negatieve beeld van de ‘zuipkeet’ te veranderen.
“Er gebeurt ook meer dan de keetkeur. Jongeren kunnen zelf activiteiten voor andere doelgroepen organiseren. Daar kunnen ze zelfs budget voor krijgen van PJO. Ik heb zelf toen een ouderavond gehouden voor de ouders van alle jongeren in de keet. Ik wilde ze er op die manier meer bij betrekken, laten zien dat het echt een sociaal gebeuren is.”