Keolis wil wet aanscherpen na incidenten op lijn Enschede-Zwolle
ENSCHEDE/ZWOLLE - Directeur Emile Broersma van vervoersbedrijf Keolis pleit voor een aanscherping van de Wet personenvervoer, naar aanleiding van de vele roodseinpassages door zijn machinisten op het traject Enschede-Zwolle.
Treinen van Keolis reden eind 2017 en het begin van 2018 veel vaker door rode seinen. Het leidde tot een onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en Kamervragen. De zogenoemde stoptonendsein-passages (STS) werden mede geweten aan onervarenheid van de machinisten.
Onervarenheid
Die onervarenheid ontstond volgens Broersma doordat Keolis genoodzaakt werd een heel contingent aan nieuwe machinisten op te leiden. Van de NS, de voorgaande concessiehouder, kwam niet één machinist of conducteur over naar Keolis. Dat probleem doet zich volgens Broersma niet voor wanneer een buslijn van de ene concessiehouder naar de andere overgaat.
Volgens hem is de Wet personenvervoer dan ook niet toegesneden op spoorlijnen en daarmee aan een herziening toe.
Mankracht
Volgens de Keolisdirecteur heeft de NS, voorafgaand aan de aanbestedingsprocedure, opgegeven dat bij de concessie 180 man personeel betrokken is. „Dan mag je ervan uitgaan dat wanneer de lijn overgaat, die mensen ook gekoppeld blijven aan die lijn”, zegt Broersma.
'Wensdenken'
Volgens bestuurder Henri Janssen van FNV-spoor wekt Broersma een verkeerde indruk wanneer hij zegt dat personeel door de NS aangewezen zou moeten worden en dat die mensen naar de nieuwe concessiehouder over zouden moeten gaan. „Dat is wensdenken”, zegt Janssen.
„Het is niet zo dat de NS mensen als een soort lijfeigenen kan aanwijzen en zeggen 'sorry jongens, maar jullie gaan nu over naar Keolis'. Dat kan ook niet, want het staat het basisprincipe van vrij verkeer van personeel in de weg.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Negen keer door rood: ‘Machinisten waren onervaren en werden afgeleid’
ENSCHEDE - Dat machinisten van Keolis het afgelopen half jaar 9 keer door rood reden, komt onder andere doordat ze waren afgeleid en doordat ze het sein verkeerd interpreteerden. Dat meldt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in een analyse.