Volledig scherm
Energieadviseur John Wessel van boetevergoeding.nl. © Reinier van Willigen

Kleinzakelijke klanten krijgen geld terug van Total

DEN HAAG/HENGELO - Energiebedrijf Total Gas en Power betaalt ten onrechte berekende opzegvergoeding terug aan zakelijke klanten. Het gaat om klanten die energie geleverd krijgen op een woonadres.

Onder meer veel zzp’ers, maar ook sommige kleinzakelijke ondernemers, betaalden veel te veel aan boete wanneer ze naar een andere maatschappij overstapten. Het ging om bedragen tot duizenden euro’s.

De Hengelose energieadviseur John Wessel toonde eerder aan dat de hoge boetes onrechtmatig waren. Dat vindt ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het besluit van Total betekent volgens Wessel echter niet dat andere maatschappijen ook gaan terugbetalen.

Coulance

„Total stond om meerdere redenen al onder verscherpt toezicht van de ACM. Ik verwacht niet dat meer energiemaatschappijen uit zichzelf die te hoge boetes gaan terugbetalen. Daar zullen individuele klanten toch echt zelf over aan de bel moeten trekken. Dan wordt zo’n klacht, bijvoorbeeld bij Essent en Gazprom, gegrond verklaard en het geld ‘uit coulance’ teruggestort”, aldus Wessel.