Een wagen, vol met door het vuur vernielde klaptafels.
Volledig scherm
Een wagen, vol met door het vuur vernielde klaptafels. © Politie Gronau

Komst van populistische partij AfD mogelijk motief voor brandstichting in Gronau

GRONAU - In de evenementenhal van Gronau, de Bürgerhalle, is dinsdagnacht brand gesticht met mogelijk een politieke achtergrond. De Duitse politie sluit dat in elk geval niet uit als motief. Een speciale afdeling van de politie in Münster, die zaken rond staatsveiligheid onderzoekt, stort zich nu op deze brandstichting.

Afgelopen dinsdagmiddag werd in Gronau een politieke bijeenkomst aangekondigd van de AfD, een rechts-populistische politieke partij. Die bijeenkomst zou op 16 maart in deze hal plaats hebben. Meteen in de nacht na die aankondiging vond de brandstichting plaats. 

Meerdere brandhaarden

„We kunnen niet uitsluiten dat de brandstichting te maken heeft met de eerder aangekondigde politiek bijeenkomst. We houden hier zeker rekening mee in het onderzoek”, zegt een woordvoerder van de politie. De dader moet over een hek zijn geklommen en daarna een stalen deur hebben opengebroken. In de theaterzaal, bij het podium, is het vuur ontstaan. De politie vond meerdere brandhaarden, waardoor die wijzen op opzet. 

Het brandalarm ging in de nacht van dinsdag op woensdag rond 1.40 uur af. Toen de brandweer arriveerde stonden  wat decorstukken in brand, met name een bankje. Ook een een voorraad statafels werd vernield. Eveneens smeulde de bekleding aan de onderzijde van het podium. Dat is echter met vuurvertragende coating beschermd, zodat het niet snel in brand vloog. Bij aankomst van de brandweer stond de ruimte wel vol in rook. Het gebouw liep echter geen grote schade op.

Politiemensen onderzoeken de brand
Volledig scherm
Politiemensen onderzoeken de brand © Brandweer Gronau