Max van Marle en Stijn Dierink uit Almelo, allebei achttien jaar, begonnen op 15-jarige leeftijd met hun bedrijf STAX Social Media. Hun Instagram-accounts waren zo succesvol, dat ze bij de rechtbank in Almelo een zogenoemde handlichting moesten vragen: toestemming voor minderjarigen om een eigen bedrijf te beginnen.
Volledig scherm
Max van Marle en Stijn Dierink uit Almelo, allebei achttien jaar, begonnen op 15-jarige leeftijd met hun bedrijf STAX Social Media. Hun Instagram-accounts waren zo succesvol, dat ze bij de rechtbank in Almelo een zogenoemde handlichting moesten vragen: toestemming voor minderjarigen om een eigen bedrijf te beginnen. © Cees Elzenga / hetoog.nl

Krantenwijk, vakkenvuller? Nee, steeds meer jongeren in Overijssel beginnen eigen bedrijf

ENSCHEDE - Meer dan vierhonderd minderjarige jongeren hebben zich vorig jaar in Overijssel ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel. En dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2018, toen 223 starters tot en met achttien jaar voor zichzelf begonnen. Zo blijkt uit deze dinsdag verspreidde cijfers van de KvK. 

De Overijsselse cijfers passen in een landelijke trend, waarin steeds meer jongeren gaan ondernemen. In totaal zijn bijna 6600 jongeren tot achttien jaar een eigen onderneming begonnen in 2019. In 2014 waren dat er nog maar tweeduizend. Volgens de KvK is vooral het beginnen van een webwinkel populair, maar minderjarige starters beginnen ook vaak een eigen bedrijfje in de reclame, fotografie, film of podiumkunsten. 

In Overijssel begonnen in 2014 nog maar 114 jongeren tot en met achttien jaar voor zichzelf. Dat steeg door tot 223 starters in 2018, maar het afgelopen jaar is het aantal jongeren in Overijssel dat zich inschrijft bij de Kamer van Koophandel gigantisch toegenomen tot 408. Opvallend is dat maar liefst tachtig procent van alle starters een man is. 

Invloed van influencers

De Kamer van Koophandel denkt dat het onderwijs én de invloed van het internet jongeren inspireren tot het beginnen van een eigen bedrijf: “In het onderwijs is tegenwoordig meer aandacht voor ondernemen,” legt KvK-woordvoerder Ursul Schaap uit. “Maar jongeren krijgen ook veel voorbeelden te zien van influencers, zij willen dat ook. Door internet is ondernemen bovendien makkelijker geworden. Wij vinden het mooi dat er jonge mensen zijn die geen krantenwijk nemen maar in plaats daarvan kiezen voor ondernemerschap.”

Flevoland meest bedrijvig

De meest ondernemende provincie is relatief gezien overigens niet Overijssel, maar Flevoland. Daar begonnen het afgelopen jaar 228 minderjarige jongeren een eigen bedrijf, wat neerkomt op 22 van de 10.000 jongeren in de provincie. In Overijssel is dat 16 per 10.000. 

In Gelderland begonnen 797 minderjarige jongeren het afgelopen jaar een eigen bedrijf. Een jaar eerder waren dat er 532.

Bekijk hieronder de stijging in het aantal minderjarige starters in de provincie Overijssel van de afgelopen jaren.