Volledig scherm
Mark Wessels in Amsterdam, waar hij naam maakte als kunstenaar en voorloper van de Provo-beweging. © Otto Salemon

Kunstenaar en Provo-voorman Mark Wessels in Wierden begraven

SINGARAJA/WIERDEN - Op 82-jarige leeftijd is zondag op Bali de Amsterdamse kunstenaar Mark (Fred) Wessels overleden. Hij wordt op zijn verzoek in Wierden begraven.

Mark Wessels had nog net meer vrouwen dan voornamen. Hij werd geboren als Fred Wessels, had negen kinderen (en dertien klein- en twee achterkleinkinderen) bij zeven vrouwen en werd aanvankelijk Freddie/Fred genoemd. Dat werd in de jaren zestig in Amsterdam Albert-Jan, tijdens zijn ontwikkelingswerk in Indonesië Ibrahim en bij zijn terugkeer in Nederland Mark. „Hij vond bij elke levensfase een andere naam beter passen", legt zijn dochter Patricia Wessels uit. „Voor zijn moeder bleef hij altijd Fred.”

Te opstandig voor Hengelo

De familie Wessels komt oorspronkelijk uit Almelo, maar belandde uiteindelijk in Hilversum. Daar werd in 1937 Fred Wessels geboren. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog trok het gezin naar Wierden. Het overlijden van zijn vader daar in 1944 maakte op de toen zevenjarige Fred grote indruk. Het gezin trok daarna in bij zijn opa en oma in Hengelo. Daar kon de opstandige jongen niet aarden, waarop hij zich als 17-jarige aanmeldde bij de marine.

Onder indruk van armoede op Bali

Wessels maakte vanaf de jaren zestig naam als beeldend kunstenaar in Amsterdam én was een van de voorlopers van de actiegroep Provo. Daarnaast was hij artistiek leider van poppodium Paradiso. In 1972 vertrok hij naar Java om de kunst te bestuderen, raakte onder de indruk van armoede daar en hielp diverse hulpprojecten van de grond.

Herenigd met  zijn vader

De laatste twintig jaar verbleef Wessels afwisselend in Amsterdam en op Bali. Maar hij bleef ook een band houden met Twente en bezocht regelmatig zijn moeder die nog jarenlang in Hengelo woonde. De laatste jaren kreeg hij lichamelijke klachten door de gevolgen van suikerziekte. Na enkele dagen ziekte overleed hij zondag in het ziekenhuis van Singaraja. Conform zijn wens wordt hij in Wierden bijgezet in het graf van zijn vader. Wanneer is nog onbekend.