Volledig scherm
De Deldenerstraat in Hengelo is één van de plekken waar meer dan 65 decibel aan lawaai is gemeten. De weg heeft veel verkeer © Christian van der Meij

Lawaai in Twente en de Achterhoek: bekijk hoeveel herrie er in jouw straat is

ENSCHEDE - In Twente en de Achterhoek is het op het platteland relatief stil, maar in de steden is veel (schadelijk) lawaai. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

De nieuwszender heeft een kaart samengesteld aan de hand van beschikbare geluidsgegevens. Bijna drie miljoen huizen in heel Nederland ervaren meer dan 55 decibel aan geluidsoverlast.

Drie miljoen huizen

RTL Nieuws is aan de slag gegaan met de geluidsgegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en komt tot de conclusie dat 37 procent van alle woningen in Nederland meer dan 55 decibel aan geluidsoverlast ervaart: bijna drie miljoen huizen. Een gedeelte hiervan ervaart zelfs nog meer lawaai. Op sommige plekken komt de overlast uit op meer dan 65 decibel. En dat is schadelijk.

Volgens RTL Nieuws komt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) woensdag met nieuwe, strengere richtlijnen voor lawaai. Zo mag wegverkeer straks niet meer dan 53 decibel produceren, treingeluid is vanaf 54 decibel schadelijk voor de gezondheid. Voor vliegtuigen en windmolens ligt de grens nog lager, op 45 decibel, aldus RTL.

Veel lawaai in stadscentra en rond wegen

In de grote Twentse steden Enschede, Hengelo en Almelo zijn vooral rondom de stadscentra en de grote uitvalswegen veel donkerrode pieken te zien. Aan de Getfertsingel, Oldenzaalsestraat en Haaksbergerstraat in Enschede is op meerdere adressen geluidsoverlast van meer dan 65 decibel gemeten. In Hengelo moet je voor een rustige leefomgeving niet aan de Pastoriestraat en de Deldenerstraat zijn. Ook aan de Binnenhavenstraat en de Industriestraat wordt het lawaai omschreven als ‘zeer slecht’.

Kleine plaats stil? Niet altijd

De wat kleinere plaatsen in Twente en de Achterhoek hebben over het algemeen minder lawaaipieken. Toch zijn er in de meeste kernen wel één of meerdere plekken te vinden waar de geluidshinder flink is. Zelfs in de wat meer afgelegen dorpen. 

Zo wordt er aan de Larenseweg in Holten en aan de Dorpsstraat in Den Ham meer dan 65 decibel gemeten. Ook aan de Postweg in De Lutte is veel lawaai. Alle plekken liggen aan grote doorgaande wegen, met veel verkeer richting de snelwegen.

Bekijk hier de kaart van RTL om te zien hoeveel lawaai er in jouw straat is.