Volledig scherm
PREMIUM
De bescherming van de kerkuil is een succes. Deze soort van het boerenlandschap staat niet langer op de rode lijst van bedreigde vogels. © Johan Drop

Levensreddende liefde voor de kerkuil

Vanaf 1950 zijn het landschap en de natuur in Oost-Nederland ingrijpend veranderd. Hoe zag het er vroeger uit en met welke dieren en planten? Ecoloog Onno de Bruijn zocht het antwoord in zijn notitieboekjes en schreef een boek over het landschap van vroeger: ‘Van kerkuil tot laplanduil’.

Negen jaar werkte de Hengelose ecoloog Onno de Bruijn (70) aan een boek over de verdwenen natuur van Oost-Nederland. ,,Na mijn pensionering vond ik de tijd en de rust het op te schrijven. Want wie weet nog hoe het landschap van 1950 er in Twente en de Achterhoek uitzag? Ik vond het terug in notitieboekjes die ik al die jaren nauwgezet bijhield.” Tegelijkertijd ging hij op zoek naar plekken in Europa waar dit oude landschap nog bestaat. ,,Ik moet wel steeds verder naar het oosten, want het verdwijnt in een ras tempo. Eerst naar Duitsland, toen naar Polen en nu Wit-Rusland.”