Volledig scherm
Gemeenteraad Enschede © Frans Nikkels

Lokale politiek in deze regio heeft nog een wereld te winnen

verkiezingenENSCHEDE - De gemeenteraadsverkiezingen werpen hun schaduw vooruit, maar veel inwoners van Twente en de Achterhoek hebben niet echt veel binding met de plaatselijke politiek. Bijna een kwart van de mensen voelt zich in de raadszaal niet goed vertegenwoordigd, zo blijkt uit onderzoek van De Twentsche Courant Tubantia onder 6.000 lezers van de krant en bezoekers van de website.

In Hengelo, de tweede stad van Twente, is dat percentage bijna 40 procent. Gemeenten als Haaksbergen, Almelo en Dinkelland scoren niet veel beter. Een opvallend verschil met inwoners van Oldenzaal en Rijssen-Holten, waar ‘slechts’ 8 en 11 procent van de mensen het gevoel heeft dat de gemeenteraad er niet namens hen zit.

Het onbehagen in steden als Hengelo en Almelo lijkt niet los te kunnen worden gezien van de door een groot aantal raadsfracties versplinterde lokale politiek. In Dinkelland werd deze de laatste jaren vaak gekenmerkt door onderlinge politieke vetes, in Haaksbergen deden zich regelmatig bestuurlijke problemen voor.

Verkiezingsthema’s

Het onderzoek werd uitgevoerd onder regionale nieuwsconsumenten uit alle veertien Twentse gemeenten, aangevuld met Berkelland. Naast hun gevoel over de lokale representatie werd hen ook gevraagd welke maatschappelijke onderwerpen en verkiezingsthema’s zij van belang vinden in de aanloop naar woensdag 21 maart. Huishoudelijke hulp voor ouderen staat daarbij met stip op 1: dat staat in 12 van de 15 gemeenten in de top 3.

Ook thema’s als afval (7), veiligheid in woonwijken (6) en behoud van voorzieningen in dorpen (10) scoren hoog. Lokaal hebben vaak specifieke thema’s topprioriteit. Zo wordt in Borne, een gemeente met veel spoorovergangen, grote waarde gehecht aan tunnels onder het spoor, terwijl in Almelo de aanpak van de winkelleegstand sterk leeft. In Twenterand is de bestrijding van drugsoverlast een veelgenoemd thema.

De belangrijkste verkiezingsthema’s spelen een voorname rol in de Kieswijzer op tubantia.nl, die op 24 februari online komt.