Lovende woorden Deltacommissaris voor Twente

VideoOVERDINKEL/HENGELO - Deltacommissaris Peter Glas is buitengewoon lovend over de wijze waarop in Twente wordt samengewerkt aan de ruimtelijke inpassing van tal van waterprojecten. Hij was donderdag in Overdinkel en Hengelo om twee projecten zelf te zien.

Twente is goed bezig om de gevolgen van klimaatverandering beter te kunnen weerstaan. Dat vindt Glas, die sinds 1 januari 2019 Deltacommissaris is. In die hoedanigheid coördineert en maakt hij voor de gezamenlijke overheden plannen voor de waterveiligheid, de beschikbaarheid van zoet water en de verdeling van het water, maar ook plannen om de omgeving aan te passen aan de weersextremen: droogte en juist heel natte omstandigheden.

Dat Glas een keer naar Twente zou komen, was overigens een kwestie van tijd. Watergraaf Stefan Kuks van Waterschap Vechtstromen is immers voorzitter van het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie, een gezamenlijk plan van gemeenten, waterschappen, provincies en het Rijk dat gaat over de aanpak van wateroverlast, hittestress, droogte en de gevolgen van overstromingen.

Voorbeeld

„Ik ben echt onder de indruk van hoe hier in Twente gemeenten, woningcorporaties en het waterschap samenwerken”, zegt Glas. „Dat mag ook elders gehoord worden. Het is echt een voorbeeld.” De commissaris kreeg bij de Pax Christischool in Overdinkel te zien hoe een schoolplein ook anders ingericht kan worden, namelijk mét water. Bijzonder is dat op het schoolplein een pomp staat, waaruit water via een goot, die een gekanaliseerde loop van de Dinkel verbeeldt, naar een échte ‘robuuste’ beek stroomt. „Daar kunnen de kinderen ook af en toe een nat pak halen. Helemaal niet erg. Ik wens alle scholen zo’n schoolplein toe”, zei de enthousiaste directeur Joost Damhuis. De beek, die momenteel droog staat, fungeert tevens als een retentiegebied bij extreme neerslag.

„Water is soms een kwelling, als er te veel, te weinig of het te vuil is. Of op verkeerde plekken op de verkeerde tijd”, zegt Glas. „Maar het kan ook een kans zijn, zoals hier in Overdinkel.” Glas verwijst ook naar de plannen van Almelo, om water terug te brengen in de stad. „Dat brengt daar nieuw elan.” Hij werd van de plannen in Almelo op de hoogte gebracht door middel van een presentatie in een touringcar, die van Overdinkel naar Hengelo reed en weer terug.

Elsbeek

In Hengelo zag Glas hoe er door samenwerking tussen waterschap, gemeente, woningcorporatie en aanwonenden een heel plan voor het opknappen van de Elsbeek vorm krijgt. Wethouder Mariska ten Heuw legde uit dat de beken in Hengelo vroeger weinig geliefd waren, omdat het eerder open riolen waren. Dat beeld is sterk veranderd, zeker sinds waterschap en gemeente er in investeren. „Het plan voor de Elsbeek moet leiden tot een groenblauw lint van water en natuur, door de stad, helemaal naar het centrum”, legde Ten Heuw uit.

Glas was opnieuw lovend: „Vandaag is mij een gevarieerd programma gepresenteerd met recreatie, educatie, ondernemerschap en de woningcorporatie, die allemaal met water verbonden zijn op een positieve manier. Daardoor komen geweldige dingen tot stand.”

Deltacommissaris Peter Glas krijgt op het ‘groenblauwe’ schoolplein bij basisschool Pax Christi in Overdinkel door leerlingen aangewezen waar een kikker zit.
Volledig scherm
Deltacommissaris Peter Glas krijgt op het ‘groenblauwe’ schoolplein bij basisschool Pax Christi in Overdinkel door leerlingen aangewezen waar een kikker zit. © Lars Smook