Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT

Maaiveld | Nieuwe Twickel College is de tijdelijkheid voorbij

Toparchitect Herman Hertzberger ontwierp in Hengelo een nieuw schoolgebouw. Met een overdekt plein als brandend middelpunt.

De gangen waren er laag, de klassen gehorig. Geen enkele school in Twente heeft zo lang in min of meer provisorische omstandigheden verkeerd als het Twickel College in Hengelo. Wat elders een soort noodoplossing was, bleef hier tientallen jaren een volwaardig maar vooral ook gedateerd schoolgebouw. Alleen al de zitkuil in het midden hield de herinnering in stand aan tijden die elders al lang voorbij waren gegaan.

Inmiddels is ook op Twickel qua gebouw de nieuwe tijd aangebroken. Alsof hij met een toverstaf heeft rondgelopen, zo heeft de oude meester Herman Hertzberger de havo/vwo-afdeling van de scholengemeenschap een nieuwe toekomst bezorgd. Op de oude, vertrouwde plek in de wijk Woolder Es staat nu opeens een van de mooiste schoolgebouwen van Twente.

Hoewel het in feite om volledige nieuwbouw gaat, hebben Hertzberger en zijn collega-architecten van bureau AHH uit Amsterdam grote delen van de oorspronkelijke vloer en constructie gehandhaafd. Ook de oude sporthal met z’n opvallende buitenmuur kreeg een plek in het nieuwe ontwerp.

Vijf vleugels met één bouwlaag kent het nieuwe Twickel College, elk met een eigen sfeer en kleur. Afgezien van de hoogte, is alles anders. Het hout van vroeger heeft plaatsgemaakt voor moderne, strak ontworpen klaslokalen, verborgen achter degelijke gevelplaten en glas. Wie er binnenkomt, hoeft niet langer te twijfelen: dit schoolgebouw is niet langer van gisteren, maar van vandaag.

De meest ingrijpende en in het oog springende vernieuwing betreft de nieuwe centrale hal die als een groot overdekt plein tussen de vijf lage vleugels werd gebouwd. Sheddaken zorgen aan de bovenkant voor het licht in de hoge ruimte waar alle centrale functies zijn ondergebracht, inclusief een centrale bibliotheek, een kantine en een groot theater met een tribune van hout. De ruimtewerking in dit kloppende hart is ongekend sterk. Als een kathedraal van glas torent de nieuwe hal uit boven de rest van de school.

Dat uitgerekend Hertzberger het ontwerp heeft gemaakt, is bijzonder. Met zijn lange staat van dienst heeft hij een geheel eigen spoor getrokken door de Nederlandse architectuur. Een gebouw als Centraal Beheer in Apeldoorn, stijlicoon van het structuralisme uit de jaren ’60 en ’70, maar ook Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht (oud en nieuw) en Theater aan het Spui in Den Haag zijn ijkpunten in de naoorlogse architectuurgeschiedenis.

In Hengelo toont Hertzberger opnieuw hoe hij zich heeft aangepast aan de nieuwe tijd. Zijn Twentse school oogt eigentijds, misschien zelfs industrieel. De illusie van tijdelijkheid die zolang aan het oude Twickel College heeft gekleefd, is voorbij. Dit nieuwe schoolgebouw oogt nu al alsof het er altijd heeft gestaan.

Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT
Volledig scherm
© Carlo ter Ellen DTCT
Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement