Volledig scherm
Eelco Osse, directeur van Boessenkool bij de drone die 500 kilo kan tillen, ookwel een vliegende tractor genoemd. © Emiel Muijderman

Machinefabriek uit Almelo wint Innovatieprijs met vliegende tractor

ALMELO/SCHEVENINGEN - Machinefabriek Boessenkool uit Almelo heeft de Nederlandse Innovatieprijs 2018 gewonnen. De uitreiking was woensdagavond in het tv-programma De Wereld van Morgen.

Ruimtevaarder André Kuiper overhandigde de prestigieuze prijs in het Scheveningse Kurhaus aan een gelukkige directeur Eelco Osse van Boessenkool. Kuipers prees de technologische hoogstandjes van het familiebedrijf aan de Turfkade, waar de afgelopen de ene na de andere wereldprimeur is ontwikkeld. Andere genomineerden voor de prijs waren KPN en internetbedrijf Youwe.

Vliegende tractor

In de tv-uitzending werd een drone getoond die in staat om een gewicht van 500 kilo te tillen. ,,Je kunt hem gebruiken voor het besproeien van gewassen maar ook voor de bevoorrading in rampgebieden. Bij de ontwikkeling ervan werken we nauw samen met Defensie.” Het wordt ook wel een vliegende tractor genoemd. Defensie is van plan om de drone in te zetten bij vervoer van gewonden, werd in de tv-uitzending verteld.

Osse beschouwt de innovatieprijs als een enorme steun in de rug voor zijn bedrijf. „Het is natuurlijk heel mooi om op deze manier te werken, maar je loopt natuurlijk wel risico’s. We zijn elf jaar geleden een bepaalde weg in geslagen. Deze prijs is een stimulans om op die weg door te gaan”’, zei directeur Osse toen de nominatie van Boessenkool bekend werd.

Enquête

Aan de uitreikeing Nederlandse Innovatieprijs ging een enquête onder circa 10.000 bedrijven vooraf. Dertig geselecteerde bedrijven kregen vervolgens bezoek van een deskundige jury. Vier jaar gelden was Boessenkool ook al genomineerd.

Machinefabriek Boessenkool werd opgericht in 1902. Behalve T-Fordjes werden er al snel ook onderdelen van machines gemaakt. Osse nam het bedrijf in 2005 over van zijn vader. Die kocht de machinefabriek veertig jaar geleden van de oorspronkelijke eigenaren: de familie Boessenkool. Het bedrijf heeft ruim vijftig werknemers in dienst en werd de afgelopen jaren al vier keer uitgebreid.