Volledig scherm
Archieffoto, ter illustratie. © ANP

Meer ongelukken dan normaal op Twentse snelwegen? ‘De tijd van het jaar’

ENSCHEDE - Je zou er bijna gevarengeld voor gaan vragen: in de ochtendspits rijden over de A1 of A35 op weg naar werk. Het lijkt elke dag raak op de Twentse snelwegen, want vrijwel iedere ochtend in december is het filerijden vanwege een ongeluk. Is er iets aan de hand, of is het ‘gewoon’ toeval? “We zien in de herfst altijd een toename.”

Ook deze woensdagochtend was het weer raak op de snelweg A1. Door ongelukken ontstonden er files in beide richtingen, in Twente door een ongeval voor de afrit Rijssen-Bathmen. Een dag eerder was het ook afzien voor automobilisten in Twente. Door een ongeluk met twee auto's ontstond er in de vroege ochtendspits een flinke file tussen de afslag Rijssen/Enter en het knooppunt Azelo. Een bestuurder is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht. De vertraging in beide gevallen? Een uur.

Duizend kilometer op één dag

Het is het zoveelste ongeluk in de nog jonge maand december. Van de elf dagen die we deze maand hebben gehad, ontstond er in zeven ochtendspitsen een file op de A1 of A35 na een ongeluk. Ernstig gewonden vielen er gelukkig niet, wel veel blikschade en flinke vertraging voor iedereen die met de auto van en naar Twente moet. 

Eind november ontstond er landelijk zelfs duizend kilometer file door allerlei ongelukken op snelwegen. Ook Twente werd niet ontzien, met een file van twaalf kilometer op de A1 door een ongeluk. Op de dag van Pakjesavond hielp ook de dichte mist niet mee.

Werkzaamheden een oorzaak? Nee

Het lijkt er dus op dat er opvallend veel ongelukken zijn op de snelwegen. Heeft dat misschien te maken met de werkzaamheden die op de A1 plaatsvinden? Die snelweg wordt momenteel verbreed en ook op de A35 wordt gewerkt ter hoogte van Enschede, vanwege de aanleg van een ecoduct

Volledig scherm
File op A35 bij Wierden in de vroege ochtendspits van 4 december. Er vielen twee gewonden. © E. Lugtenberg

Volgens Rijkswaterstaat zijn er sinds die werkzaamheden echter niet meer ongelukken dan normaal. Wat wel meespeelt is de tijd van het jaar. In de herfst is het gewoon drukker op de weg, legde Rijkswaterstaat eerder uit. “Dan zien we altijd een toename in ongelukken”, vertelt woordvoerder Carine Portengen van Rijkswaterstaat. “Dan is het drukker op de weg, mensen pakken sneller de auto, ook vanwege het weer.”

Zeker toen er net gewerkt werd aan de A1 waren er veel klachten over hardrijders op de stukken waar gewerkt wordt. Daar geldt dan ook een tijdelijke maximumsnelheid van 90 kilometer per uur, maar lang niet iedereen hield zich daar aan. De politie hield daarop extra controles. “Nu wordt daar niet meer te hard gereden”, vertelt Portengen.

Quote

In de herfst is het drukker op de weg, mensen pakken sneller de auto, ook vanwege het weer.

Rijkswaterstaat

‘Minder vertraging dan verwacht’

De woordvoerder van Rijkswaterstaat schetst juist een positief beeld, ook van de vertragingen. Op van A naar Beter schat Rijkswaterstaat de vertraging tussen bijvoorbeeld Deventer en Almelo door de werkzaamheden op tussen de 10 en 30 minuten. Voor het traject tussen Almelo en Enschede geldt hetzelfde: “In de praktijk zien we dat die vertragingen lager liggen dan we vooraf hadden ingeschat.”

Meevallers of niet, wie met de auto de ochtendspits in moet doet er goed aan op te letten op de snelweg. Het is de tijd van het jaar, nog steeds druk op de weg. Totdat de kerstvakantie aanbreekt vermoedelijk.